Naar inhoud springen

Wijsvinger-ringvinger-index

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Aiko (overleg | bijdragen) op 4 apr 2016 om 21:33.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hand met een kleinere wijsvinger t.o.v. de ringvinger, wat resulteert in een lage 2D:4D-ratio, wat wijst op een grotere blootstelling aan testosteron in de baarmoeder.

De wijsvinger-ringvinger-index verwijst naar de verhouding tussen de wijsvinger (2D) en de ringvinger (4D), en wordt ook wel als 2D:4D weergegeven. Er is geopperd door sommige wetenschappers dat de lengte van de wijsvinger beïnvloed wordt door de hoeveelheid geslachtshormonen waar de foetus in de baarmoeder aan wordt blootgesteld. Deze geslachtshormonen beïnvloeden tevens verschillende persoonlijkheidseigenschappen.

De index vormt slechts een benadering voor de hoeveelheid geslachtshormonen waaraan een foetus is blootgesteld. Grofweg kan gesteld worden dat personen die een relatief korte wijsvinger hebben, en dus een lage wijsvinger-ringvinger-index hebben, in de baarmoeder waarschijnlijk een grotere blootstelling hebben gehad aan geslachtshormonen.

De index geldt niet alleen voor mensen, maar lijkt ook bij andere primaten een indicatie voor prenatale hormoonblootstelling.

De wijsvinger-ringvinger-index is onder meer gekoppeld aan de mate van seksuele activiteit en de hoeveelheid partners die een persoon heeft.[1][2][3]