Wikipedia:Arbitragecommissie/Profiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Profiel voor vacatures[bewerken | brontekst bewerken]

De arbitragecommissie van Wikipedia bemiddelt bij zaken waar leden van de encyclopedie onderling niet door middel van discussie uitkomen. Ze neemt hierbij specifiek geen besluiten over artikelinhoud, maar beoordeelt conflicten en problemen in de omgang tussen de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia en helpt oplossingen te vinden.

Leden van de arbitragecommissie worden over het algemeen voor een jaar aangesteld: ieder half jaar zijn er openbare verkiezingen in het stemlokaal van de arbitragecommissie. Als een lid van de gemeenschap zich kandidaat stelt en 75% of meer steun weet te behalen, wordt hij of zij verwelkomd binnen de commissie.

Voor het werk binnen de arbitragecommissie is het belangrijk om voldoende tijd om handen te hebben. In de weekenden maar ook doordeweeks voor het lezen van de aangedragen stukken, overleg via de arbcomwiki en voor de wekelijkse vergadering. Gemiddeld kost het werk van een lid van de arbitragecommissie 5-10 uur per week. Ervaring met Wikipedia is noodzakelijk, ervaring in conflictbemiddeling is een pré. Het wordt als voordeel gezien als iemand de mores van de encyclopedie kent, maar er met enige afstand naar kan kijken en dus zelf niet (te vaak) in conflicten betrokken is.

Een lid van de arbitragecommissie moet samen kunnen werken: de commissie bestaat uit zeven leden en hoewel er soms heftige discussies zijn, is het belangrijk om uiteindelijk tot een sluitend oordeel te komen. Hiervoor is het noodzakelijk dat een lid niet te rigide in zijn of haar overtuigingen is en bereid is om compromissen te sluiten met collega's.

Tegenover het werk binnen de arbitragecommissie staat geen bezoldiging of vergoeding, net als al het andere Wikipedia-vrijwilligerswerk.