Wikipedia:Archief/Wikipedia:Nieuwe artikelen/beheer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 25 okt 2013 1:57 (CEST) i.v.m. met verwijdernominatie.


Beheer van de pagina Nieuwe Artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

De pagina Nieuwe Artikelen heeft af en toe wat beheer nodig. Dit is niet erg veel werk, als het regelmatig gebeurt. Bovendien erg leerzaam en leuk om te zien wat er voor nieuwe artikelen worden geschreven.

Hieronder enkele aanwijzingen.

Aanvullen artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is wenselijk om af en toe de lijst aan te vullen met nieuwe artikelen uit de lijst van Special:Newpages. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van twee geopende browsers:

  • Één met de mogelijkheid pagina's te openen in tabs (bijv. Firefox, of IE7). Hierin open je Special:Newpages. In deze lijst scan je naar nieuwe artikelen. Deze open je dan steeds met CTRL ingedrukt zodat ze als tabs in je browser komen. Waar je op kunt letten:
    • Kilobytes: Een artikel moet 'lijvig' zijn, kijk dus goed naar de artikelen v.a. 2Kb
    • Auteur: Artikelen door bekendere Wikipedianen zijn nu eenmaal vaak een stuk beter dan die van anoniemen of nieuwkomers (->rode kleur), maar dit gaat natuurlijk niet altijd op.
    • M.b.v. Pop-ups: Begin van de tekst, plaatje ja/nee, categorieën? etc. Zie beschrijving Pop-ups hieronder.
  • En één ander browser om de Nieuwe Artikelen pagina te bewerken (en één voor de Landen & Volken -> aparte pagina)
    • Je moet gauw kunnen switchen naar categorieën in de bewerk-pagina: CTRL-F (zoeken) en dan bijv. '=taal' voor categorie 'Taal en Literatuur' (de '=' erbij omdat je dan de kop/heading te pakken hebt)
    • Firefox werkt hiervoor helaas niet goed omdat deze niet zoekt binnen het bewerk-veld, wat in dit geval wel handig is.

Wat je dus in feite doet is in de browser met artikelen in tabs kopieëer je de naam van het artikel, switcht naar het andere browser scherm, CTRL-F voor de bijhorende categorie', paste de naam in de lijst, enzovoorts.

Aan het einde kun je 'Bewerking ter controle bekijken' kiezen. Dan kun je ook zien of er lijsten te lang zijn geworden (Te zien aan een icoontje rechts onder :). Deze kun je dan nog inkorten voordat je de pagina definitief opslaat.

Pop-ups[bewerken | brontekst bewerken]

Pop-ups is een erg handige tool, waarmee je in de lijst van nieuwe artikelen snel kan controleren of een artikel de moeite waard is (kan zijn) zonder dat je het hoeft te openen. Plak deze code in je monobook.js, voor aanvullende functionaliteiten.

Zie voor een voorbeeld Gebruiker:Freestyle/monobook.js

Hiermee kun je in de lijst van nieuwe artikelen in een oogopslag zien of een artikel een plaatje heeft, een categorie, het begin van de tekst en andere nuttige informatie.

Nieuwe artikelen op portalen[bewerken | brontekst bewerken]

Wat je als aanvulling nog kan doen is lijstjes met nieuwe artikelen op verschillende portalen op je volglijst zetten. Dan hoef je die maar in de gaten te houden en nieuwe toevoegingen overnemen.