Wikipedia:Archief/Wikipedia:Wiki-af/Baht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 20 mrt 2010 02:28 (CET) i.v.m. datering.[reageer]


Deze pagina dient als voorbeeld voor een pagina in het Wiki-af project. Gelieve niet te deleten


Baht (บาท)
Land Thailand
Verdeling 100 satang
ISO 4217-code THB
Afkorting of valutateken ฿
Wisselkoers 1 EUR = 50,35 THB (2 augustus 2005)
Portaal  Portaalicoon   Economie

De baht (บาท, symbool ฿, ISO 4217 code THB) is de officiële munteenheid van Thailand. De baht staat eigenlijk voor een gewichtseenheid van 15 gram. Tot de dertiger jaren van de 20e eeuw werd namelijk de tical gebruikt, welke een gewicht had van 15 gram zilver.

De volgende munten zijn in omloop: 25 en 50 satang en 1, 5 en 10 baht. De bankbiljetten in omloop zijn 10 (zeldzaam), 20, 50, 100, 500 en 1000 baht. Niet alle genoemde munten en biljetten worden veel gebruikt, maar zijn wel toegelaten als betaalmiddel.

De tical (baht) werd gebruikt sinds het begin van de 19e eeuw. De tical was toen onderverdeeld in vier salung (tamlung) of 64 Att. Een gouden tical was gelijk aan 10 zilveren ticals en twee zilveren ticals waren gelijk aan een Mexicaanse zilveren dollar (peso). Vijf ticals waren gelijk aan een Chinese tael.

Van 1850 to 1879 waren acht Thaise ticals (baht) gelijk aan een pond Sterling. In 1894 werden de volgende koersen vastgelegd: 1 Thaise tical = 0,6 Mexicaanse dollar en 5 Thaise ticals = 7 Indiaase rupees. Aan het eind van de 19e eeuw werden Indiaase rupee munten volop gebruikt in het noorden van Thailand tot begin 20e eeuw. De Indiaase rupee en de Straits Settlements pond werden veel in het zuiden gebruikt.

Het systeem werd gedecimaliseerd in 1902; de tical werd onderverdeeld in 4 salung of 100 satang. In 1928 werd de tical 1:1 vervangen door de baht. Tijdens de Japanse bezetting was de baht 1:1 gekoppelde met de yen, waarna door bijdrukken van het papiergeld de baht sterk devalueerde.

De baht was sinds de Tweede Wereldoorlog gekoppeld aan de Amerikaanse dollar in een verhouding van 1$ = 20 baht. Door de inflatie moest de verhouding sindsdien enige keren worden aangepast, maar ligt tegenwoordig bij ongeveer 1 US$= 40 baht.

Bij de invoering van de euro, bleek in december 2001, dat de munt van 10 Baht heel sterk op een 2 euro-muntstuk geleek; zo sterk, dat sommige automaten geen onderscheid konden maken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zet hier een sjabloon neer met daarin een link naar de huidige versie van het originele artikel (Baht), met een disclaimer dat dat artikel niet beoordeelt is in die versie, dus dat de juistheid daarvan niet gegarandeert wordt. En zet ook een link neer naar de geschiedenis van het artikel [1] . Daarnaast de opmerking dat deze versie beveiligd is en dus niet ge-edit kan worden