Wikipedia:GLAM/Industriemuseum Gent/Wiki Café/Fotocollectie Serck nv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

2022-11-03 2023-03-02

Wiki Café
GLAM/Industriemuseum Gent/Wiki Café/Fotocollectie Serck nv
Gehouden in Industriemuseum Gent
Data 3 november 2022 15:00-18:00
Organisator Industriemuseum
Thema Bouwbedrijf Serck nv

Het Industriemuseum organiseert een Wiki Café schrijfsessie, in samenwerking met Wikimedia België, over de fotocollectie van het Gentse bouwbedrijf Serck nv.

De sessie wordt georganiseerd naar aanleiding van een intern lopend digitaliserings- en registratieproject 'Inzoomen op industrieel erfgoed'. Een van de deelcollecties die wordt aangepakt, is de fotocollectie van bouwbedrijf Serck nv. Deze collectie documenteert de werven en afgewerkte gebouwen.

De bedoeling is om de Wikipedia artikelen over de industriële gebouwen die bouwbedrijf Serck nv gezet heeft en de architecten waarmee het samenwerkte, toe te voegen, aan te vullen en te verbeteren. Tijdens het Wiki Café kijken we welke informatie al vindbaar is op Wikipedia, hoe de artikels verder kunnen bewerkt worden en welke kennis nog een plekje verdient in de online encyclopedie. We maken Wikidata items aan en verrijken bestaande Wikidata items met nieuwe informatie. Iedereen met interesse over het onderwerp is welkom. Kennis over het werken met Wikipedia is geen vereiste. Beginners worden begeleid door gevorderde deelnemers. Lees hier meer over wat jij kan doen tijdens zo'n schrijfsessie en wat je nodig hebt.

De schrijfsessie vindt plaats op donderdag 3 november 2022 van 15u tot 18u in het Industriemuseum. Deelnemen is gratis, maar gelieve op voorhand in te schrijven door bovenaan op de blauwe knop 'Deelnemen aan de schrijfsessie' te klikken. Je wordt gevraagd om een Wikipedia account aan te maken.

In het project 'Inzoomen op industrieel erfgoed in België' doet het Industriemuseum een inhaalbeweging op vlak van onder andere registratie en digitalisering voor een stuk van de fotocollectie om ontsluiting mogelijk te maken. De focus ligt op beelden van industrieel erfgoed in brede zin, zoals fabrieksgebouwen, bruggen, spoorwegarchitectuur, molens, vuurtorens... De deelcollectie van het bouwbedrijf Serck is hiervan een eerste resultaat.

Voor meer informatie over het project, bekijk de projectpagina op Project CEST die tijdens de looptijd van de inhaalbeweging op regelmatige basis wordt aangevuld.

Serck nv is een bouwfirma opgericht in 1789 in Gent door voorvader Serck. Het bedrijf werkt als bouwmeester-aannemer tot in 1939. Op dat moment wordt de architectenwet gestemd die een opsplitsing maakt tussen het beroep van architect en het beroep van aannemer. De broers Robert en Edmond Serck kiezen om het aannemersbedrijf verder te zetten.

Vandaag is het bedrijf gelegen in Melle en actief in een straal van 100 km rond Gent. Ze houden zich hoofzakelijk bezig met industriële gebouwen, privéopdrachten en openbare werken.

De fotocollectie van Serck nv is in het bezit van het Industriemuseum gekomen via een schenking van Alain Serck. Het bestaat uit 15 fotoalbums en een reeks losse foto's met een totaal van 578 foto's. De losse foto's vormen vaak dubbels met de foto's uit de albums, waardoor het aantal unieke beelden komt op een totaal van 467. De foto's dateren uit de eerste helft van de 20ste eeuw en documenteren de werven waaraan het bedrijf op dat moment werkte en de afgewerkte gebouwen.

Enkele bekende werven zijn de stoffenwinkel Franchomme et Cie in de Zonnestraat, de toonzaal voor het automerk Ford aan de Sint-Michielshelling en de sociale huisvesting Scheldeoord aan de Denderlaan, allemaal in Gent. Een van hun grootste projecten omvatte het optrekken van de cokes- en ammoniakfabriek voor chemiebedrijf Kuhlmann, gelegen aan het Kanaal Gent-Terneuzen in Zelzate. Deze laatste is heel uitgebreid gedocumenteerd via foto's. 9 van de 15 fotoalbums, en een totaal van 228 foto's, tonen beelden van de werf in opbouw.

Naast de foto's bestaat er nog een papieren bedrijfsarchief met bouwdossiers- en plannen van Serck nv. Deze worden gedeeltelijk bewaard bij Archief Gent, waar ze kunnen opgevraagd en ingekeken worden. Het andere deel van het papieren archief bevindt zich bij het bedrijf zelf.

Interessante links[bewerken | brontekst bewerken]