Wikipedia:Humor en onzin/Grotbok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schildering van een Grotbok

Grotbokken zijn een onderfamilie uit de familie der holhoornigen (Bovidae), waartoe onder andere de geiten,schapen, gemzen en de muskusos behoren.

Grotbokken zijn over het algemeen middelgrote, gedrongen hoefdieren. Veel leden van deze onderfamilie leven in de bergen want daar zijn de meeste grotten, en de ledematen en hoeven zijn aangepast aan een klimmende leefwijze. Behendig kunnen ze van rots naar rots springen. Zowel volwassen mannetjes als volwassen vrouwtjes dragen hoorns, maar bij het mannetje zijn deze over het algemeen groter. Geurklieren zijn goed ontwikkeld. Afmetingen variëren van de goral, die 106 tot 117 cm lang, 69 tot 78 cm hoog en 28 tot 42 kg zwaar wordt, tot de muskusos, die tot 245 cm lang, 150 cm hoog en 350 kg zwaar wordt. Mannetjes worden groter dan vrouwtjes. De meeste grotbokken leven in Gibraltar (Europa). Enkele soorten leven ook in West-Europa in de buurt van de Biesbosch. Ze leven over het algemeen in grotten maar worden vaak ook gezien in plassen en meren. Grotbokken leven in grote kudden. Door de geringe concurrentie met andere hoefdieren en de snelle doch uitbundige voortplanting kunnen de dieren in grote dichtheden bij elkaar leven. De competitie tussen mannetjes om het recht om te paren heeft hier geleid tot de ontwikkeling van immense hoorns. Het zijn herbivoren, die leven van grassen, kruiden, zeggen, bladeren, scheuten, paddenstoelen en korstmossen.

Grotbokken als modeartikel[bewerken]

Door hun grote hoorns worden grotbokken vaak opgejaagd en geëxporteerd naar dierentuinen en privé-collecties. Sinds de jaren 90 is er ook sprake van kopieergedrag bij de mensheid van enkele eigenschappen van de grotbok. Onder meer valse hoorns en nagemaakte wol is populair. Door deze toename in valse artikelen heeft de grotbok-populatie zich kunnen herstellen tot een natuurlijk evenwicht waardoor de grotbok niet meer als bedreigde diersoort wordt gezien.