Wikipedia:Humor en onzin/Multi Purpose Disc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een fictief artikel!

Dit is gemaakt ter gelegenheid van 1 april 2004


Afbeelding MPD-schijf

De MPD of Multi Purpose Disc is een aangekondigde opvolger van de cd-rom en DVD. Evenals deze twee is het een schijfje met een diameter van 12 centimeter waarop met behulp van optische technologie digitale gegevens duurzaam kunnen worden opgeslagen.

Het woord optisch duidt hierbij op het gebruik van Elektromagnetische straling, de gebruikte frequentie ligt ver boven de nu gebruikte frequenties bij dvd's. De straling voor MPD's ligt in de orde van 30-40 PHz, oftewel röntgenstraling. Hiermee kunnen zeer kleine kristallijne structuren op een schaal van < 1 nm gemanipuleerd worden. Anders dan zijn twee voorgangers, zal hierbij geen herschrijfbare variant mogelijk zijn. De techniek gebruikt SPE (single photon emission) om de zeer regelmatige oppervlaktestructuur eenmalig te wijzigen.

Philips en Matsushita kondigden op 31 maart 2004 aan hun reeds bestaande samenwerking uit te breiden met de gezamenlijke fabricage van MPD's binnen hun joint-venture in Taiwan. De MPD-techniek is ontwikkeld in de Philipslaboratoria in Eindhoven, Matsushita brengt haar kennis op het gebied van goedkope massafabricage in.

De capaciteit van de schijf bedraagt 5 Terabyte, het duizendvoudige van de huidige dvd. De MPD is bedoeld voor zowel de bedrijfs- als de consumentenmarkt. Ook bij massafabricage verwacht de combinatie dat de prijs nooit zo laag zal worden als die van cd-rom en dvd. De combinatie introduceert de schijf met ingang van het 2e kwartaal 2004 voor bedrijfstoepassingen op de markt tegen een prijs van 1800 dollar, zij hopen de prijs eind 2004 terug te kunnen brengen tot 80 dollar / stuk. Begin 2005 willen zij de schijf op de consumentenmarkt introduceren voor 25 dollar per stuk. Ter vergelijking: de Blu-ray Disc (een samenwerkingsverband van elf elektronicabedrijven) zal naar verwachting een capaciteit hebben van 27Gb. Toshiba en NEC werken aan een schijf van 110Gb. Microsoft heeft een klein deel van zijn jaarlijkse research budget geïnvesteerd in de medeontwikkeling van dit nieuwe opslagmedium.

Critici zien gezondheidsrisico's bij het gebruik van röntgenstraling, Matsushita verwacht dat deze risico's afwezig zullen zijn door het gebruik van wat zij LPSPE (Low Power Single Photon Emission) noemen. Concurenten verwachten dat de disc zal floppen - er is geen behoefte in de markt aan zulke grote opslagcapaciteit, wel voor permanente, maar niet voor eenmalige opslag. Anderen menen dat de gebruikte techniek neerkomt op het wijzigen van de toestand van een enkel atoom, iets wat een groter risico op gegevensvervluchtiging geeft bij niet-huiskamer temperatuur.

Op de introductiedag van 1 april stelt de Matsushita-Philips combinatie 100 introductiesetjes gratis ter beschikking, 25 bij het Philips laboratorium in Eindhoven, 25 bij het hoofdkantoor van Matsushita in Japan, en 50 bij de poort van de fabriek in Taiwan. Elk introductiesetje bestaat uit 1 speler annex brander en 10 blanco schijfjes.



Dit is een fictief artikel!