Wikipedia:OmegaWiki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

OmegaWiki is een veeltalig vertalingswoordenboek gebaseerd op een relationele database. Oude namen waren o.a. WiktionaryZ (WZ) en Ultimate Wiktionary (UW).

De eerste stappen richting "OmegaWiki" dateren van 30 augustus 2004 toen in de Italiaanse Wiktionary de eerste sjablonen werden toegevoegd. Deze sjablonen dienden toen om een snelle uitwisseling van complete woordenlijsten van een Wiktionary naar een andere mogelijk te maken.

Op dat moment raakten twee Wiktionarianen van de Italiaanse en de Nederlandse Wiktionary in gesprek over manieren om de tijd van Wiktionarianen efficiënter te gebruiken. Het was duidelijk dat het knippen en plakken van deze lijsten van een taal naar een andere inefficiënt en foutgevoelig was, gezien de hoeveelheid tijd gemoeid met corrigeren. Met afzonderlijke Wiktionary's zou de kans dat een bepaalde vertalingslijst uit de pas ging lopen met een andere versie van die zelfde lijst exponentieel toenemen telkens er een Wiktionary in een nieuwe taal bij kwam.

Het logisch gevolg was te denken aan het opslaan van deze gegevens in een gemeenschappelijke ruimte. Een project met de werktitel "Ultimate Wiktionary" zette zijn eerste stappen. Tegen december 2004 waren de basisfuncties helder: een uitbreiding op de MediaWiki-software, stoelend op het Wikidata-principe.

Gedurende het jaar daarop, toen het programmeren van de software al begonnen was, werden veel veranderingen in het ontwerp van de database aangebracht en meer bijzonderheden van talen als Chinees, Koreaans , Arabisch, Russisch en ook gebarentaal onder de loep genomen, soms dankzij verscheidene contacten tijdens Wikimania 2005 in Frankfurt.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke Wiktionary's laat OmegaWiki het downloaden van gegevens toe in het bijzonder voor hergebruik met andere software. Bijvoorbeeld computerondersteund vertalen woordenboeksoftware op een lokale computer en spellingscontroleprogrammatuur.

Oorspronkelijk stond een prototype met alleen woorden uit de veeltalige thesaurus GEMET. Later zijn door vrijwilligers (Omeganen?) woorden en talen toegevoegd. Voornoemde hulpbron werd beschouwd als een optimale verzameling van termen om tpegevoegde softwarefuncties te testen. Het biedt echter geen ondersteuning voor niet-Europese schriften als Chinees, Thais en dergelijke.

Mijlpalen uit de levensloop van het project[bewerken | brontekst bewerken]

  • 30 augustus 2004 eerste overleg
  • Maart 2005 eerste ontwerp van de database
  • 26 december 2005 eerste prototype (slechts raadplegen)
  • Januari 2006 verandert de naam van Ultimate Wiktionary naar WiktionaryZ
  • Januari 2006 gaat 't WiktionaryZ Comité aan het werk
  • Eind februari 2006 tweede prototype (slechts raadplegen) online
  • 30 april 2006 Eerste bewerkbare prototype (voor een beperkt groepje mensen) online
  • 30 augustus 2006 500e gebruiker
  • 12 december 2006 WiktionaryZ hernoemd naar OmegaWiki
  • 5 februari 2007 In gebruik nemen MediaWiki versie 1.10a met extra functies

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]