Wikipedia:Persbericht 2011 - Tiende verjaardag Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

GENT, 15 januari 2011 -- Vandaag is het tien jaar geleden dat vrijwilligers op een nieuwe website begonnen met het schrijven van een voor iedereen bewerkbare encyclopedie. Aanvankelijk alleen nog in het Engels, maar al snel ook in andere talen waaronder na slechts zes maanden in het Nederlands. De geboorte van Wikipedia was een feit.

Waren de resultaten eerst nog mager met vooral kleine artikeltjes, de website groeide snel en binnen een maand waren er meer dan duizend artikelen geschreven. De geschiedenis van de eerste dagen van de Nederlandse Wikipedia is verloren gegaan, maar het oudste bestaande artikel gaat hoogstwaarschijnlijk over Ollekebolleke, een dichtvorm. Dat artikel zag er toen zo uit: versie van 28 augustus 2001. De vijf erop volgende jaren werd het project in meer en meer talen gelanceerd en werd Wikipedia groter en diepgaander dan de traditionele referentiewerken. Eind 2005 stelden onderzoekers van Nature al vast dat Wikipedia bijna net zo correct was als de gerenommeerde Encyclopedia Britannica - en vaak veel uitgebreider.

De sleutel tot het succes? Iedereen kan de artikelen bewerken en gezamenlijk komen de vrijwilligers tot steeds betere versies. De krant De Morgen vergeleek het in 2005 als volgt:

"Beeld u een Winkler Prins, een Larousse of een ander gezaghebbend naslagwerk in waarbij een bezoeker gewoon een van de boeken bij u thuis uit de kast kan sleuren, een pen erbij kan nemen, en er naar believen eigen annotaties kan kan toevoegen of bestaande passages eruit kan schrappen. Dat klinkt misschien belachelijk, maar het is precies het concept dat achter de online-encyclopedie Wikipedia schuilt.""
— De Morgen, december 2005

Anno 2011 is Wikipedia één van de tien meest bezochte websites ter wereld: de site wordt iedere maand door meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd geraadpleegd, waarbij meer dan 10 miljard keer een pagina wordt opgeroepen. De website biedt directe toegang tot kwalitatieve en diepgaande informatie, gratis en zonder advertenties. In het afgelopen decennium heeft een grote en unieke vrijwilligersgemeenschap samengewerkt bij het schrijven van meer dan 17 miljoen artikelen in 270 talen. Dankzij die inspanning krijgen steeds meer mensen over de hele wereld toegang tot vrije kennis. Alleen de Nederlandstalige Wikipedia levert momenteel al informatie over meer dan 650.000 onderwerpen.

Vrijwilligers

Vandaag, 15 januari, komt de Wikipediagemeenschap samen op meer dan 400 plaatsen verspreid over de planeet. Van een conferentie in New York tot de lancering van een schoolproject in Nairobi, overal wordt het tienjarig bestaan van de populaire encyclopedie gevierd. In Nederland gebeurt dit met een grote bijeenkomst in het Amsterdams Museum, in Vlaanderen komen vrijwilligers in Gent bijeen voor een aantal presentaties en een afsluitende drink.

Over Wikimedia

Wikipedia wordt beheerd door de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie. Wikimedia werkt aan het bevorderen van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de vrijwilligers van de Wikimediaprojecten, zoals Wikipedia.