Wikipedia:Persbericht 250.000ste artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikipedia bereikt mijlpaal van 250.000 artikelen


De Nederlandstalige versie van de on-line encyclopedie Wikipedia heeft op 26 december 2006 de mijlpaal van 250.000 artikelen gepasseerd. De mijlpaal werd bereikt met een artikel over de Franse kunstschilder en beeldhouwer Pierre Soulages.


Wikipedia is de meest bekende van de Wikimedia projecten, die tot doel hebben via internet zoveel mogelijk informatie in zoveel mogelijk talen ter beschikking te stellen. Een ieder kan daaraan bijdragen, hetzij door het toevoegen van nieuwe informatie, hetzij door het verbeteren van de reeds aanwezige informatie.

Het bereiken van deze mijlpaal is niet alleen van belang als maat voor de diversiteit van de informatie die op Wikipedia te vinden is, maar indirect ook een maat voor de betrouwbaarheid ervan.
De mijlpaal kon alleen bereikt worden door de bijdragen van enkele tienduizenden mensen, waarvan tussen de 500 en 1000 tot de meest actieve gerekend kunnen worden. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor ruwweg 10.000 artikelbewerkingen per dag.
De gestage groei van het aantal artikelen betekent ook dat artikelen die al wat langer bestaan inmiddels door velen bekeken en zonodig met hun eigen kennis en expertise aangevuld en/of gecorrigeerd zijn. Dat zijn allemaal effecten die de betrouwbaarheid en compleetheid van de geboden informatie voortdurend verbeteren.

Er lijkt voorlopig geen grens in zicht te zijn voor het aantal artikelen. Wikipedia's die grotere taalgebieden dan het Nederlands bedienen, zoals de Duitstalige met meer dan 500.000 artikelen en de Engelstalige met meer dan 1,5 miljoen artikelen, leren dat Wikipedia een wetmatigheid van exponentiele groei vertoont. Elke 9 tot 12 maanden verdubbelt de omvang van de Wikipedia's, zowel qua aantal artikelen, aantal woorden, maar ook qua aantal mensen dat eraan meewerkt.

Afgezien van de prominente positie die Wikipedia artikelen scoren in de resultaatlijsten van vele zoekmachines, blijkt Wikipedia ook een internetsite te zijn geworden die hoog scoort in allerlei onderzoeken. In de Alexa-ranking, die gebaseerd is op wereldwijd internetbezoek, staat Wikipedia (alle taalversies) op een 12e plaats. De Nederlandstalige versie staat volgens een recent Multiscope-onderzoek naar naamsbekendheid, bereik en waardering op een 10e plaats.
Deze populariteit heeft tot gevolg dat de servers van Wikimedia een piekbelasting kennen van meer dan 4.000 pagina's per seconde.

Over Wikimedia[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia is de verzamelnaam voor een reeks van projecten die alle tot doel hebben om zoveel mogelijk informatie in zoveel mogelijk talen te verzamelen en ter beschikking te stellen. Het gaat hierbij om vrije informatie. Vrij zowel in de zin van gratis als in de zin van vrij bewerkbaar. Wat dat laatste betreft is er één eis: de informatie moet een neutraal standpunt vertegenwoordigen.

Wikimedia Foundation Inc. (WMF) is een non-profitorganisatie gevestigd in Florida (USA). Tot op heden is een van de belangrijkste taken van deze organisatie het verwerven van fondsen om daarmee de servers (in Florida, Amsterdam en Seoel) te bekostigen. Deze fondsen bestaan grotendeels uit wereldwijde kleine en vrijwillige donaties.

Omdat de Wikimedia-projecten steeds belangrijker begonnen te worden, is de WMF enige tijd geleden begonnen zich steeds verder te organiseren, een proces dat nog in volle gang is.

Tot voor kort werden alle werkzaamheden van de WMF verricht door uitsluitend vrijwilligers. Sinds enkele maanden zijn er enkele FTE's in dienst van de WMF, die zich voornamelijk bezighouden met dagelijkse werkzaamheden, zoals het monitoren van de technische infrastructuur.

De zich steeds uitbreidende invloed van de Wikimedia-projecten heeft ook geresulteerd in het oprichten van geografisch gebonden organisaties met als doel vanuit de lokale cultuur ondersteuning te kunnen bieden aan de projecten. Om die reden is begin 2006 de Vereniging Wikimedia Nederland opgericht.

Over de Wikimedia-projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is in alle taalversies veruit de grootste en meest bekende en inmiddels beschikbaar in meer dan 200 talen.
Een goede tweede is op dit moment Wikibooks, een verzameling van "boeken" van informatieve aard. Een project dat hierop aansluit, maar nog in de kinderschoenen staat, is Wikiversity (vrije leermaterialen, in bèta test in het Engels, Duits, Frans en Spaans). Ander projecten zijn: Wiktionary (woordenboek), Wikiquote (citaten), Wikisource (bronteksten), Wikispecies (informatie over alle levende soorten) en Wikinews (vrije nieuwsbron).

De Wikimedia projecten maken gebruik van open source-software genaamd Mediawiki. De ervaringen opgedaan met de Wikimedia-projecten wordt gebruikt om de software voortdurend te verbeteren. Omgekeerd fungeren de Wikimedia-projecten vaak als platform voor het uittesten van nieuwe features in een grootschalige omgeving.

Behalve deze "officiële" Wikimedia-projecten, blijkt de wiki-technologie en -filosofie ook uitermate populair voor uiteenlopende andere doeleinden. Wikia.com (een spin-off van de WMF) biedt onderdak aan een kleine 2.000 gemeenschappen die wiki's over uiteenlopende onderwerpen onderhouden. Daarbuiten zijn er nog enkele duizenden andere wiki's op het internet te vinden.
Ook organisaties en bedrijven maken in toenemende mate gebruik van dezelfde technologie / filosofie teneinde de interne communicatie te ondersteunen. Bekend is bijvoorbeeld dat de Amerikaanse inlichtingendiensten gebruik gaan maken van de Mediawiki-software om hun interne informatie-uitwisseling te stroomlijnen.

Van belang zijnde links[bewerken | brontekst bewerken]