Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren/Regels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorstel De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.

Dit zijn de regels die gelden voor moderatoren. De inhoud van deze pagina ligt vast. Toelichtingen op de regels bevinden zich op de pagina Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren/Toelichting, die vrij te bewerken is.

1) Het moderatorschap[bewerken | brontekst bewerken]

1.1 De moderator dient vertrouwelijke informatie vertrouwelijk te houden
1.2 De moderator heeft een moeilijk te kraken wachtwoord en behoudt dat geheim, en moet altijd uitloggen op een publieke computer
1.3 De moderator is lid van de vertrouwelijke moderatorlijst
2.1 Het blokkade-instrument wordt slechts ingezet om de Wikipedia te beschermen, waarbij de eerste blokkade maximaal 24 uur bedraagt.
2.2 Het blokkade-instrument mag slechts ingezet worden nadat de gebruiker gewaarschuwd is.
2.3 Bij recidive door vandalen wordt standaard de verhogingsregel toegepast, dat wil zeggen de blokkade wordt verhoogd met de eerstvolgende standaardmogelijkheid boven de langstdurende blokkade tot dan toe. Gemotiveerd mag daarvan afgeweken worden
2.4 De blokkadesamenvatting bevat een duidelijk omschreven reden.
2.5 Voor een aangemelde vandaal gelden precies dezelfde regels als voor een anonieme vandaal
2.6 Voor een blokkeren van een aangemelde gebruiker geldt dat blokkeren toegestaan is tot een maximum van een dag, waarbij de reden van de blokkade hetzelfde is als in regel 1. Bij een gewenste blokkade van meer dan 1 dag, dient door middel van een peiling de instemming van de gemeenschap te worden gehaald.
2.7 Voor recidive door aangemelde gebruikers geldt de verhogingsregel zoals beschreven in regel 3 met dat verschil dat bij een gewenste blokkade van meer dan 1 dag door middel van een peiling instemming van de gemeenschap wordt gehaald; dit wordt herhaald bij een aangepeilde blokkade van 3 maanden of meer. Indien de peiling niet binnen 24 uur een ondersteuning aangeeft van de blokkade wordt de gebruiker gedeblokkeerd. De maximale blokkeertermijn is 1 jaar, na een half jaar zonder blokkade door recidive is het "vergrijp" verjaard.

3) Beveiligen[bewerken | brontekst bewerken]

3.1 Een pagina kan beveiligd wanneer de pagina vaak wordt gevandaliseerd en om een bewerkingsoorlog te beëindigen
3.2 Een pagina kan be- en ontveiligd worden op verzoek van en met ondersteuning van de gemeenschap

4) Verwijderen[bewerken | brontekst bewerken]

4.1 Een pagina, afbeelding, sjabloon of categorie die de verwijderprocedure heeft doorlopen mag verwijderd worden
4.2 Direct verwijderen, zonder een procedure te doorlopen, mag indien de pagina overduidelijk onzin bevat, copyright schendt, op verzoek van de maker bij typefout(en) in de titel, als de pagina uit reclame bestaat, bij overduidelijke zelfpromotie, om technische redenen, pagina's in de eigen gebruikersruimte of in de gebruikersruimte van anderen op verzoek van deze gebruiker.

5) Terugdraaien[bewerken | brontekst bewerken]

5.1 De terugdraaiknop gebruiken mag alleen bij vandalisme of ongewenste en onjuiste toevoegingen/verwijderingen gebruikt worden.