Wikipedia:Vandalismebestrijdingscentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:VBC
Zie WP:CVN
Overzicht beheerpagina's
irc://irc.libera.chat/#cvn-wp-nl

Het vandalismebestrijdingscentrum is een kanaal op IRC waarin bewerkingen en acties op Wikipedia waar mogelijk meer aandacht voor nodig is gerapporteerd door een bot. Het kanaal wordt dan ook gebruikt om ongewenste wijzigingen op te sporen, terug te draaien of te verbeteren, en de uitvoerende gebruiker hierover te informeren middels een bericht of dossieritem. Iedereen kan het kanaal gebruiken om wijzigingen te controleren, maar om wijzigingen te doen in de configuratie moet toegang worden aangevraagd.

Het Countervandalism Network (cvn) combineert informatie uit alle Wikimediaprojecten en gebruikt lokale en globale lijsten om wijzigingen en logboekacties te filteren. Het CVN toont onder andere:

 • Bewerkingen met gebruikersnaam, bewerkingsdelta, link en samenvatting
 • Nieuw aangemaakte gebruikers met link
 • Nieuw aangemaakte artikelen met gebruikersnaam, samenvatting en link
 • Verplaatste artikelen met gebruikersnaam, samenvatting en link
 • Verwijdering van artikelen met gebruikersnaam, samenvatting en link

Daarnaast verzorgt wRaelBot in dit kanaal ook een lijst van filtermeldingen van het misbruikfiltersysteem. Hierin staat de gebruikersnaam, de pagina en een link naar de samenvatting van de gefilterde wijziging. Als het filter niet verborgen is wordt ook een filternummer en omschrijving van het filter getoond.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Moderatorhulp[bewerken | brontekst bewerken]

Lijsten van

Door !mod te typen kunt u direct moderatorhulp inroepen, bijvoorbeeld in geval van ernstig vandalisme. Er wordt vervolgens een bericht verzonden naar alle deelnemende moderatoren in de kanalen #wikipedia-nl en #cvn-wp-nl. Een overzicht van deelnemende moderatoren is hier te vinden.

Lijsten en commando's[bewerken | brontekst bewerken]

CVN gebruikt lokale en globale lijsten om bepaalde bewerkingen en logboekacties te onderdrukken, terwijl het andere lokale en globale lijsten gebruikt om alle bewerkingen en logboekacties die daarmee te maken hebben te laten zien. Om toegang te krijgen tot de volgende commando's moet u toegang aanvragen. Dit kan via de verificatiepagina op meta.

Hier een beknopt overzicht van de meest gebruikte commando's. Zie verder de CVNBotdocumentatie.

Opbouw van commando's[bewerken | brontekst bewerken]

Om wijzigingen te doen aan de lijsten gebruikt u eerst de naam van de CVNBot van dienst. In geval van #cvn-wp-nl is dit CVNBot12. Daarna plaatst u de afkorting van de lijst die u wil bekijken of aanpassen, gevolgd door de actie die u wil uitvoeren. Dan volgt hetgeen je wil aanpassen of opvragen, zoals een ip-adres, gebruikersnaam of artikelnaam.

U kunt bij het toevoegen en verwijderen daarnaast ook nog parameters opgeven. Deze parameters zijn optioneel, maar als u ze opgeeft moeten deze altijd in de volgorde p=wiki x=duur r=reden staan.

 • Standaard wordt een item toegevoegd op de globale lijst. Dit helpt bij het vinden van crosswiki vandalisme. Om een item alleen toe te voegen aan de Nederlandstalige Wikipedia, gebruik p=nl.wikipedia achter het commando
 • Een artikel wordt standaard voor onbepaalde tijd toegevoegd aan een volglijst. Een blacklist-item is daarentegen standaard voor 96 uur. Om een andere duur aan te geven kunt u het aantal uur opgeven dat een item op een lijst moet blijven staan. Hierbij staat 0 voor onbepaalde tijd. U voegt x=24 bijvoorbeeld toe aan een commando om deze 1 dag op de lijst te laten staan.
 • Andere gebruikers van het CVN kunnen de reden opvragen waarom een item op de lijst staat. Dit geeft wat context voor zowel mensen van een ander project, alswel medegebruikers die misschien niet bekend zijn met een bepaalde gebruiker. Er wordt in veel gevallen een automatische reden gegenereerd, maar u kunt ook een eigen reden opgeven met r=Uw reden hier

Een commando als CVNBot12 bl add Blokpop x=720 r=Account used by moderators who want to test their block tools voegt Blokpop toe aan de blacklist (bl). Dit gebeurt voor 720 uur (30 dagen) en de opgegeven reden is "Account used by moderators who want to test their block tools". Wanneer iemand informatie opvraagt over deze gebruiker met CVNBot12 bl show Blokpop antwoord de bot met iets als "Blokpop staat op de blacklist tot <datum> (Account used by moderators who want to test their block tools)".

Op dezelfde wijze kunt u de pagina Hoofdpagina toevoegen aan de volglijst van deze Wikipedia door het commando CVNBot cvp add Hoofdpagina p=nl.wikipedia r=Main page of the Dutch Wikipedia. Het commando voegt in dit geval ook een reden toe voor het toevoegen van deze pagina aan de volglijst. Omdat geen tijdsduur is meegegeven wordt de pagina voor onbepaalde tijd gevolgd.

Blacklist[bewerken | brontekst bewerken]

De blacklist (bl) is een lijst van ips en gebruikersnamen die nader gevolgd moeten worden. Ips en gebruikersnamen worden automatisch toegevoegd als een blokkade wordt opgelegd, maar kunnen ook handmatig worden toegevoegd. Bewerkingen van gebruikers die op deze lijst staan worden vrijwel altijd getoond als zij een bewerking maken.

 • cvnbot12 bl add Naam/IP voegt een gebruiker toe aan de globale blacklist
 • cvnbot12 bl del Naam/IP verwijdert een gebruiker van de globale blacklist
 • cvnbot12 bl add 100.100.100.100 x=0 r=school-ip voegt een IP-adres toe aan de globale blacklist voor altijd, met als toelichting "school-ip"
 • cvnbot12 bl del 100.100.100.100 verwijdert IP-adres van de globale blacklist

Een soortgelijke lijst bestaat als "greylist", afgekort als "gl". Gebruikers op deze lijst worden extra getoond, maar minder vaak dan bij een blacklist. Deze lijst wordt in de praktijk weinig gebruikt.

Vertrouwde gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Vertrouwde IP-adressen of gebruikersnamen waarvan bewerkingen nooit ongewenst zijn kunnen worden toegevoegd aan de whitelist (wl). Bewerkingen van gebruikers op deze lijst worden vrijwel nooit getoond.

 • cvnbot12 wl add Naam/IP voegt een gebruiker toe aan de globale whitelist
 • cvnbot12 wl del Naam/IP verwijdert een gebruiker van de globale whitelist

Moderators worden toegevoegd aan de "admin list", afgekort als "al". Moderators worden verkozen en hun wijzigingen worden vertrouwd. Wijzigingen van gebruikers op deze lijst worden dan ook minder getoond. Vertrouwde botgebruikers kunnen worden toegevoegd aan de "bots list", afgekort als "bots". Bots op deze lijst worden minder snel getoond binnen het kanaal.

Volglijst[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina's kunnen worden toegevoegd aan de volglijst (cvp). Bewerkingen op pagina's in deze lijst worden (vrijwel) altijd getoond.

 • cvnbot12 cvp add Amsterdam p=nl.wikipedia Voegt een artikel toe aan de nl.wikipedia volglijst
 • cvnbot12 cvp add Amsterdam r=Populair article Voegt een artikel toe aan de globale volglijst met reden "Populair article"
 • cvnbot12 cvp add Ireen Wüst x=48 r=Recent event Voegt een artikel toe aan de globale volglijst voor de komende 48 uur (2 dagen) vanwege een actueel/recent evenement

Commando's[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een volledig overzicht van alle commando's. Er is mogelijk een actueler overzicht beschikbaar op de CVNBotdocumentatie.

Beheer commando's
Commando Omschrijving Voorbeeld
quit Sluit de bot af CVNBot12 quit
restart Herstart de bot CVNBot12 restart
list Geef een lijst weer van alle wiki's die deze bot momenteel monitort CVNBot12 list
reload wiki.naam Download nieuwe systeemberichten van de wiki; gebruik wanneer een van de log-berichten is veranderd in de MediaWiki:-naamruimte CVNBot12 reload nl.wikipedia
batchreload Doet reload voor alle momenteel gemonitorde wiki's. Alleen gebruiken wanneer echt nodig, is een intensief commando. CVNBot12 batchreload
msgs Vernieuw de botberichten structuur van het Console.msgs bestand; nodig wanneer er wijzigingen zijn aangebracht in de kleurcode's of vertaling van de botberichten. CVNBot12 msgs
Lijst commando's
Commando Omschrijving Voorbeeld
bl add/del/show gebruiker [x=duur] [r=reden] Voegt toe, verwijderd, of toont een item op de globale blacklist. Kies x=0 voor oneindig, anders x= in aantal uur, of laat het weg (standaard is het dan 96 uur; 4 dagen) CVNBot12 bl add Krinkle r=nlwiki vandaal (Voegt Krinkle toe aan de globale blacklist)
CVNBot12 bl del Krinkle (Verwijderd Krinkle van de globale blacklist)
gl del gebruiker Haalt een gebruiker van de greylist af. Gebruik dit om een gebruiker te whitelisten als deze op de greylist staat. Verwijder hen van gl en dan toevoegen aan wl. CVNBot12 gl del Krinkle (verwijderd Krinkle van de greylist)
wl add/del/show gebruiker [x=duur] [r=reden] Voegt toe, verwijderd, of toont een item op de globale whitelist. (Zie boven; wl heeft dezelfde syntax als bl)
cvp add/del/show article name [p=wiki.naam] [x=duur] [r=reden] Voegt toe, verwijderd, of toont een pagina op de volglijst. Zonder p= worden pagina's met dezelfde naam op alle wikis gevolgd; CVNBot12 cvp add Amsterdam p=nl.wikipedia (Voegt "Amsterdam" toe aan de nl.wikipedia volglijst)
CVNBot12 cvp add Main Page( Voegt "Main Page" toe aan de globale volglijst. In alle kanalen worden wijzigingen op een pagina met deze titel dan gevolgd.)
al add/del/show gebruiker p=wiki.naam [x=duur] [r=reden] Voegt toe, verwijderd, of toont een item op de adminlijst van een bepaalde wiki. CVNBot12 al add Krinkle p=nl.wikipedia (Voegt Krinkle toe aan de adminlijst van nl.wikipedia)
bots add/del/show gebruiker p=wiki.naam [x=duur] [r=reden] Voegt toe, verwijderd, of toont een item op de botbit-bot lijst van een bepaalde wiki. (Zie boven; bots heeft dezelfde syntax als al)
config getadmins wiki.naam Download een lijst van alle moderatoren van een bepaalde wiki, en zet ze automatisch op de adminlijst (al) van die wiki in de CVNBot database CVNBot12 config getadmins nl.wikipedia
config getbots wiki.naam Download een lijst van alle botbit-bots van een bepaalde wiki, en zet ze automatisch op de botlijst (bots) van die wiki in de CVNBot database CVNBot12 config getbots nl.wikipedia
batchgetusers Doet getadmins en getbots voor alle momenteel gemonitorde wikis CVNBot12 batchgetusers