Wikipedia:Te verwijderen/Onderhoud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verouderd Dit is een pagina die zodanig verouderd is dat de inhoud geen actuele betekenis heeft of niet meer recentelijk gebruikt is.
Overzicht beheerpagina's

Deze bladzijde beschrijft hoe de verwijderlijst (zal) worden onderhouden om het ruimtebeslag (kosten) te beperken en overzichtelijkheid te vergroten.

Structuur van de verwijderlijst[bewerken | brontekst bewerken]

De verwijderlijst (voor pagina's) bestaat uit een lijst subpagina's; voor elke dag een. De structuur ziet er als volgt uit:

<Inleidende sjablonen>

{{Wikipedia:Verwijderlijst 21/01/06 te verwijderen vanaf 04/02}}
{{Wikipedia:Verwijderlijst 22/01/06 te verwijderen vanaf 05/02}}
...

{{Wikipedia:Verwijderlijst Pagina's direct te verwijderen}}

Elke regel verwijst naar een zelfstandige subpagina.

Als de hoofdpagina opgevraagd wordt, worden al deze subpagina's eenvoudig achter elkaar getoond. Kopjes in de subpagina's en dergelijke blijven gehandhaafd. De inhoudsopgave wordt voor de hele pagina gegenereerd en toont dus de kopjes van alle subpagina's.

Het inhoudelijk bewerken kan door op de Bewerk-link van de betreffende dag of dagdeel te klikken, waarna het wijzigscherm van de bijbehorende subpagina wordt getoond. Na het opslaan van de bewerkte subpagina, wordt deze gewijzigde subpagina getoond. Via de "Terug"- (of "Back"-) knop van de webbrowser kan weer teruggekeerd worden naar de totale verwijderlijst. (NB. Er wordt nog gewerkt aan een simpel en niet storend linkje om hetzelfde met 1 muisklik te bereiken.)

Alleen om dagen toe te voegen of te verwijderen moet de hoofdpagina bewerkt worden (zie hierna).

Tot 20 januari 2006 werden alle bewerkingen op de "hoofdpagina" van de verwijderlijst gedaan. De nieuwe opzet heeft een aantal voordelen:

  • De snelheid waarmee de totale opslagruimte voor de verwijderpagina toeneemt, zal met een factor 14 afnemen. Dit is belangrijk omdat de verwijderlijst qua benodigde servercapaciteit de "duurste" van Wikipedia-NL is. Uitgedrukt in geld, kostte deze pagina ongeveer € 100/maand (ordegrootte), alleen al voor extra servercapaciteit.
  • Omdat de pagina, die na elke bewerking wordt opgeslagen, gemiddeld een factor 14 kleiner zal zijn, neemt de druk op de cpu's en bandbreedte met dezelfde factor af.
  • Vandalisme op de verwijderlijst wordt eenvoudiger te controleren en te bestrijden.
    • De geschiedenis van elke subpagina zal een factor 14 korter zijn vergeleken met 14 dagen geschiedenis van de huidige lijst.
    • Voordat een verwijdersessie begonnen wordt, is aan de hand van de geschiedenis vrij eenvoudig te controleren of er mogelijk vandalen actief zijn geweest.
    • Het repareren van een gevandaliseerde subpagina is eenvoudiger. Zeker als die van wat oudere datum is, kan die bijvoorbeeld eerst beveiligd worden. Nieuwe toevoegingen kunnen dan gewoon doorgaan.
  • Er is een automatische archieffunctie. Subpagina's die een verwijdersessie ondergaan hebben, behoeven niet meer schoongeveegd te worden. Verwijdering van de subpagina van de bovengetoonde lijst is voldoende.
  • De nuweg sectie wordt een aparte subpagina. Voor dienstdoende moderatoren dus zinvol om die op de volglijst te zetten.

Nadelen en een mythe[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een klein nadeel is dat om middernacht ietsje meer handelingen nodig zijn, om een nieuwe subpagina aan te maken. Als er een voorraadje nieuwe subpagina's beschikbaar is, zijn de extra handelingen een paar extra muisklikken. Als die nieuwe subpagina onverhoopt nog niet aangemaakt is, zijn nog een paar extra klikken nodig. Dit extra werk valt echter in het niet vergeleken met de voordelen.
  • Gebruikers moeten wel deelbewerkingen hebben aangevinkt bij hun Voorkeuren (tabblad Bewerkingsveld, "Maak het bewerken van deelpagina's mogelijk")
  • Het is niet meer eenvoudig om van "direct te verwijderen" naar de "gewone" verwijdering te verplaatsen.
  • Het is niet meer eenvoudig om de verwijderlijst op de Volglijst te krijgen: alle deelpagina's moeten toegevoegd worden; tenzij een nieuwe deelpagina steeds aangemaakt wordt door vanuit een pagina wordt aangemaakt die op de volglijst gezet wordt en deze pagina steeds wordt hernoemd naar een nieuwe "deelpagina".
  • De nieuwe structuur verbetert in de praktijk niets aan de kans dat bewerkingsconflicten (bwc) optreden. De reeds toegepaste methodiek om een dag, via subkopjes, in stukken op te delen, helpt wel. Die methodiek moet dus ook gewoon blijven. Er is theoretisch wel een iets geringere kans op bwc's, maar dat is volkomen verwaarloosbaar.

Er zijn nu twee soorten geschiedenissen te raadplegen:

  • Die van de hoofdpagina van de verwijderlijst. Die zal in principe iedere 24 uur slechts (maximaal) twee wijzigingen bevatten:
    • Een wijziging om een nieuwe subpagina toe te voegen.
    • Een wijziging om een oude subpagina te verwijderen (na een verwijdersessie).
  • Die van een subpagina; die is te bereiken via het bewerken van een bepaalde dag (of dagdeel) en daarna op de tab geschiedenis klikken.

Het toevoegen van een nieuwe dag[bewerken | brontekst bewerken]

Als het goed is wordt elke dag om 00:00 een nieuw sjabloon met die dag toegevoegd door een botje (Gebruiker:Valhallasw-toolserver-botje). Als dit niet gebeurd is moet deze pagina gewijzigd worden: Boven het comment moet het correcte sjabloon vanuit de queue (die eronder staat) gekopieerd worden. Let erop dat je de van om het sjabloon heen wegneemt.

Als er geen pagina's meer in de queue staan dan moet een nieuwe pagina worden aangemaakt. Gebruik hiervoor de onderstaande instructies op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Instructies.

Voor de moderator die een verwijdersessie gaat doen of heeft gedaan[bewerken | brontekst bewerken]

  • Loop de verwijdersessie op de normale manier af.
  • Als je de verwijdersessie van een dag halverwege afbreekt, doe dan verder niets.
  • Controleer of de subpagina van de betreffende dag gevandaliseerd is.
    • Open de subpagina (via "bewerken" rechts van het kopje).
    • Klik op geschiedenis en controleer de edits van anons en onbekende geregistreerde gebruikers.
  • Vervang de "sjabloon" accolades door gewone (rechte) brackets, zoals in dit voorbeeld, dat ervan uitgaat dat de verwijdersessie van 05/02/06 zojuist afgehandeld is.
*[[Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 21/01/06, te verwijderen vanaf 04/02/06]]
*[[Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 22/01/06, te verwijderen vanaf 05/02/06]]

{{Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 23/01/06, te verwijderen vanaf 06/02/06}}

Met ingang van 21 januari 2006 00:00 (CET) is het nieuwe systeem ingevoerd. Dit zal geleidelijk gebeuren, dat wil zeggen 21 januari was de eerste dag die als subpagina behandeld wordt. De hoofdpagina van de verwijderlijst zal de komende 14 dagen dus gemengd zijn. Op deze wijze wordt de geschiedenis zo toegankelijk mogelijk gehouden.