Wikipedia:Verwijzing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:VW
Zie WP:AFKO

Wikipedia-verwijzingen in Wikipedia zijn een speciaal type redirects van verkorte wikilinks die gebruikt kunnen worden om sneller naar een pagina in de Help-, Portaal- of Wikipedia-naamruimte te navigeren. De afkortingen worden veelal (al dan niet gelinkt) op overlegpagina's gebruikt. De verwijzingen horen niet in artikelen gebruikt te worden.

Een lijst van beschikbare verwijzingen is te vinden op Wikipedia:Lijst van verwijzingen of WP:LV.

Hoe te gebruiken[bewerken | brontekst bewerken]

Een Wikipedia-verwijzing kan in de Wikipedia-zoekbox worden ingevoerd om je snel naar een pagina te brengen.

Typ bijvoorbeeld "WP:K" in de zoekbox en druk op enter om naar de kroeg te gaan zonder "Wikipedia:De kroeg" voluit te hoeven typen.

Je kunt de verwijzing ook gebruiken in URL's. De URL van de huidige pagina is bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Verwijzing, maar kan ook geschreven worden als https://nl.wikipedia.org/wiki/WP:VW. De wikilink naar deze pagina wordt geschreven als [[WP:VW]].

Verwijzingen worden altijd volledig in hoofdletters geschreven. De zoekbox is niet hoofdlettergevoelig, dus in de zoekbox kan ook op Wp:k worden gezocht in plaats van WP:K. Als je de URL-methode gebruikt moet de verwijzing wél altijd in hoofdletters worden geschreven, anders werkt de link mogelijk niet.

Zie WP:VW

Pagina's in de Help- en Wikipedia-naamruimte hebben rechtsbovenin vaak een boxje met links om aan te geven welke verkorte links er naar de huidige pagina verwijzen. Het boxje hier rechts is er zo een en wordt toegevoegd met de wikicode {{verwijzing|WP:VW}}.

De betekenis van het pijltje is dus eigenlijk: "Je kunt naar deze pagina verwijzen met behulp van deze lettercode".