Wikipedia:WikiGap Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De eerst WikiGap van Maastricht!

De stichting CELL organiseert een actiedag om de genderkloof op Wikipedia aan te pakken. Dit is een onderdeel van onze missie om stereotypen in educatief materiaal te verminderen. Over de hele wereld vinden dergelijke actiedagen plaats om deze onbalans in Wikipedia tegen te gaan.

8 maart is het Internationale Vrouwendag en dat willen we vieren! Met een ‘edit-a-thon’ feest van CELL gaan we op een leuke manier de wereld verbeteren. Doe met ons mee in het STUDENT HOTEL van Maastricht voor een leuke middag gevuld met tafeltennis, Instagram en editing!

Wij trakteren de deelnemers op drankjes en pizza! Alles staat klaar om jullie te helpen met het vinden van inspiratie. Doe mee en geniet van Maastrichts eerste #WikiGap event. Maak een Wikipedia account aan en doe mee! Voeg je Wikipedia gebruikersnaam toe aan deze lijst, zodat we onze voorgang kunnen bijhouden.

Maastricht is top! Samen zetten we Maastricht op de kaart tijdens het wereldwijde #WikiGap event en laten we zien dat dat Maastricht een geweldige stad is die zich sterk maakt voor een goed doel.

Wat is WikiGap?[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia, ’s werelds grootste encyclopedie, lijdt onder een enorme ondervertegenwoordiging van artikelen over vrouwen en vrouwelijke schrijvers. Twee jaar geleden begon de regering van Zweden de # WikiGap beweging om deze ondervertegenwoordiging aan te pakken. Een #WikiGap ‘edit-a-thon’ is een event waarbij iedereen uitgenodigd wordt om samen (met hun laptops) artikelen te editen of vertalen – of zelfs nieuwe artikelen te schrijven – over vrouwen die ontbreken op Wikipedia.


1 - Auteur kloof

Deze kloof kan alleen door vrouwen gedicht worden. Wikipedia heeft vrouwen nodig voor het editing, vertalen en het schrijven van nieuwe artikelen.


2 - Artikel kloof

Deze kloof kan door iedereen gedicht worden. Wist je dat slechts 20% van de artikelen op Wikipedia over vrouwen gaan? Als je een kunstenares, politica of andere vrouw wier verhaal met de wereld gedeeld moet worden kent, is dit je kans om over haar te schrijven.

Wat – Wanneer – Waar[bewerken | brontekst bewerken]

Wat: Wikipedia edit-a-thon

Wanneer: 8 maart 2019, van 12:00 tot 18:00

Waar: THE STUDENT HOTEL Maastricht

Meer informatie: https://wikigap.cell.foundation/

Organisatie: Conflict and Education Learning Laboratory (CELL)

Hoofdsponsoren: United Nations University – Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology (UNU-MERIT),The Very Little Agency, The Student Hotel, The Commons Maastricht, and Centrummanagement Maastricht

Sponsoren van prijzen: Café Louis Maastricht, Festen