Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes/'Mijn schild ende betrouwen'; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland (verzetsblad, Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hieronder zie je een beginnetje (opzetje, stub) van een Wikipedia-artikel over een Nederlandse verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit beginnetje is aangemaakt in het kader van het Wikiproject Verzetskranten.

De informatie in het beginnetje is rechtstreeks overgenomen uit het boek De ondergrondse pers 1940-1945 van Lydia Winkel, in zijn geheel als PDF te vinden op Wikimedia Commons.

Onderstaand beginnetje is nog niet rijp voor de hoofdnaamruimte van Wikipedia, je kunt helpen om het te controleren of aan te vullen tot een volwaardig artikel.

In de handleiding voor deelnemers aan het Wikiproject Verzetskranten lees je hoe dit werkt.

Andere beginnetjes van verzetskrantenartikelen vind je in Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Beginnetjes


'Mijn schild ende betrouwen'; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland
Plaats(en) van uitgave Utrecht
Verschijningsfrequentie Aanvankelijk 2 maal, later 4 maal per week
Inhoud Algemene artikelen en Nieuwsberichten
Reproductiemethode In braille gemaakt
Oplage Tussen de 5 en 20
Datum eerste uitgave november 1943
Datum laatste uitgave 5 mei 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren A.P.J. van der Burg E.L. van der Burg L. Hoeijenbos
Nr. in DOP van L.E. Winkel 438
Beschrijving in catalogus 376304383
Portaal  Portaalicoon   Media

'Mijn schild ende betrouwen'; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 1 november 1943 tot en met 5 mei 1945 in Utrecht werd uitgegeven. Het blad verscheen aanvankelijk 2 maal, later 4 maal per week in een oplage tussen de 5 en 20 exemplaren. Het werd in braille gemaakt en de inhoud bestond voornamelijk uit algemene artikelen en nieuwsberichten.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog

Ruwe tekst Winkel-lemma[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staat de tekst over 'Mijn schild ende betrouwen'; Oranje-nieuws vóór en dóór blind Nederland uit lemma nr. 438 van De Ondergrondse Pers. Met behulp van deze tekst (en andere bronnen) kunnen Wikipedianen het bestaande artikel verbeteren. De Ondergronds Pers is ook als full-text PDF beschikbaar op Wikimedia Commons, daar is onderstaande tekst dus ook terug te vinden.

De BLINDENBODE was evenals vele andere legale tijdschriften door de bezetter verboden. Om deze reden ging P.J. van der Burg, med. stud., over tot de uitgave van een blad in brailleschrift dat behalve nieuws van de radio ook speciale onderwerpen voor blinden en bemoedigende artikelen bevatte. Vóór Dolle Dinsdag werd het door geheel Nederland verspreid, na die tijd, toen de verbindingen verbroken waren, voornamelijk in Utrecht en omgeving. Daar uiteraard slechts een exemplaar tegelijk kon worden vervaardigd, was aan de uitgave een ontzaglijk werk verbonden; dit werd geheel verricht door een blind meisje, Lida Hoejenbos.