Wikipedia:Wikiworkshop in Nieuwegein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Interieur van de locatie van de workshop
Interieur van de locatie van de workshop

Wikipedia in Nieuwegein in de Centrale Bibliotheek, De Tweede Verdieping

21 februari 2023 eerste workshop.
23 mei 2023 tweede workshop (zie onder)

Op 21 februari 2023 vond de eerste wikiworkshop plaats in de bibliotheek De Tweede Verdieping te Nieuwegein.

Tijdstip 14.00 uur tot 17.00 uur.

Plaats: Stadshuis, Centrale Bibliotheek Nieuwegein, De Tweede Verdieping
Adres: Stadsplein 1c Nieuwgein.

Wikipedianen die aanwezig zijn:

Er was van te voren aandacht voor de workshop geweest in de bieb zelf, op Instagram en Facebook. En dat heeft geresulteerd in 5 aanmeldingen. Op een prachtige locatie op de tweede verdieping was de plek bij enkele vaste computers waar Wilma de presentatie kon geven. Beamer, koffie, thee en koek het was allemaal georganiseerd.

Elke presentatie voor een groep valt anders uit dan je verwacht en dat was ook deze keer het geval. En deze wel heel positief. De deelnemers waren erg nieuwsgierig naar het reilen en zeilen op Wikipedia en ze waren aangenaam verrast met de hoeveelheid informatie die ze kregen.

Wikipedia was al wel bekend bij hen, maar dat er achter de schermen en onder de motorkap zoveel te zien en te doen is, was een verrassing voor hen. Eén kritische deelnemer kwam met een serieus probleem over een Wikipedia artikel dat in zijn ogen helemaal niet klopte of in ieder geval heel kwalijk onvolledig was. Hij was zeer bekend met het onderwerp en kon niet laten daar uitgebreid over te verhalen. Maar de uitdaging aangaan om het artikel te gaan aanpassen en van goede bronnen te voorzien liet hij toch aan zich voorbijgaan. Aardig was dat de andere deelnemers het probleem ook duidelijk zagen en hem ook probeerden te bewegen om wel de uitdaging aan te gaan. Natuurlijk met de hulp van ervaren Wikipedianen.

Na uitgebreid informatie met elkaar gedeeld te hebben over elkaar en Wikipedia en over het waarom om deel te nemen, wilden we echt aan het werk. Eerst maar eens inlognamen aanmaken. Maar helaas, de bieb bleek helemaal voor editen op Wikipedia afgesloten. Wetende dat het blokkeren af en toe bij bibliotheken gebeurt, hadden we het nog niet eerder meegemaakt en helaas ook niet van te voren gecheckt. Dat was jammer, want de groep wilde graag iets doen. Dus hier en daar nog wat meer uitleg gegeven en daarna naar huis. Hopelijk krijgen we van de bibliotheek een tweede kans om op de tweede verdieping met deze deelnemers door te gaan. Het beloofde echt wat!

De presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

De introductie van 21 februari is hier terug te zien

Inlognamen waren al gemaakt en de eerste edits konden worden gedaan.

We gaan door![bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 23 mei 2023 is de tweede workshop geweest. Met twee enthousiaste bezoekers was het een leerzame en inspirerende bijeenkomst. De catering was weer goed op orde en ook de locatie in de bieb vonden we erg plezierig.