Wim Krijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wim Krijt
Wim Krijt
Algemene informatie
Geboren Zaandam, 21 maart 1914
Overleden Almere, 18 januari 2000
Land Koninkrijk der Nederlanden
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Wim Krijt, onafscheidelijk van zijn camera

Wim Krijt (Zaandam, 21 maart 1914Almere, 18 januari 2000) was een fotograaf met de Zaanstreek als werkterrein. Hij werd bekend als fotograaf bij Dagblad De Typhoon.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Krijt groeide als zoon van een loodgieter op in een gezin met 11 kinderen in Zaandam. Nadat hij op zijn veertiende een opleiding kreeg tot elektricien, startte hij vanuit het bedrijf van zijn vader de verkoop van elektrische producten zoals stofzuigers en strijkbouten, naast het gebruikelijke sanitair.[1]

Toen hij eind jaren 40 een camera cadeau kreeg begon hij zich te interesseren voor fotografie en zich daarin te bekwamen. Dagelijks reed hij per fiets door de Zaanstreek -gewapend met zijn Rollei- op zoek naar opmerkelijke gebeurtenissen, een weergave van hoe de wereld veranderde, of een karakteristiek beeld van het gewone dagelijkse leven. Door zijn opmerkingsgave werd hij al snel succesvol freelance-fotograaf bij dagblad De Typhoon en zou dit tot 1987 blijven.[2] Ook na zijn "pensioen" trok hij met zijn camera nog wekelijks op zijn fiets of te voet door de Zaanstreek. Zijn laatste bekende fotoserie dateert van 1994 toen hij de tachtigjarige leeftijd had bereikt. Naast fotograaf was hij beheerder van cultureel centrum Het Weefhuis in Zaandijk en medewerker van kunstuitleen De Zienagoog. Hij verwierf grote populariteit door zijn persoonlijke benadering van de Zaanse bevolking en kunstenaars.[3]

Wim Krijt liet een omvangrijk oeuvre na, dat voor een groot deel in beheer is bij het Gemeentearchief Zaanstad. Het geeft een compleet beeld van het dagelijkse leven in de veranderende Zaanstreek in de periode van 1945 tot 1987.

Wim Krijt was de broer van de schrijver, vertaler en regisseur Hans Krijt, die zich in Praag vestigde, daar huwde en tot zijn overlijden bleef.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]