WinRAR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WinRAR
Ontwikkelaar(s) Eugene Roshal en Alexander Roshal
Uitgebracht 22 april 1995
(28 jaar)
Recentste versie 6.24 (5 oktober 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Android, Linux, FreeBSD, macOS ARM en macOS x64
Geschreven in C++
Categorie Datacompressie
Licentie(s) Shareware (closed source)
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

WinRAR is een shareware-archiveringsprogramma voor Windows. Via algoritmen worden gecomprimeerde archieven gemaakt. De bestandsgroottes van deze archieven zijn vaak aanzienlijk kleiner dan de originele bestanden.

Functies en beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

WinRAR ondersteunt de bestandsformaten RAR, 7Z, ARJ, BZ2, CAB, GZ, ISO, JAR, LZ, LZH, TAR, UUE, XZ, Z, ZST, 001 en diverse ZIPX-types.

Het ACE-bestandsformaat werd ook ondersteund tot versie 5.70, maar is komen te vervallen door een kwetsbaarheid die gevonden werd door Nadav Grossman van Check Point Software Technologies. Door deze kwetsbaarheid kon een ACE-archief schrijven in willekeurige mappen buiten de doelmap. De externe bibliotheek die gebruikt werd om ACE-archieven uit te pakken was sinds 2005 al niet meer bijgewerkt.[2]

RAR slaat op het gebruikte compressieformaat. De afkorting staat voor Roshal ArchiveR. Een ander bekend compressieformaat is ZIP. De programma's WinRAR en WinZip zijn ontstaan doordat er om deze originele compressieprogramma's heen een Windows-gebruikersomgeving werd geschreven.

De commandline-tool was als freeware beschikbaar voor Windows, net als Pocket RAR voor het pocket-pc-platform. De jongste telgen aan de RAR-boom zijn WinRAR voor het U3-systeem en WinRAR unplugged.

Sedert versie 3.90 is naast een 32 bitversie ook een 64 bitversie beschikbaar. Vanaf versie 4.00 is minimaal Windows 2000 vereist en bestaat Pocket RAR niet meer. Ook U3-RAR wordt niet meer ondersteund.

Er is ook een versie voor Android beschikbaar onder de naam RAR.[3][4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]