WinRAR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WinRAR
Ontwikkelaar Eugene Roshal en Alexander Roshal
Recentste versie 5.71 
(29 april 2019)
Laatste bètaversie 5.80 bèta 
(26 september 2019)
Status Actief
Besturingssysteem Windows en Android
Geschreven in C++
Categorie Datacompressie
Licentie Shareware (closed source)
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

WinRAR is een shareware-archiveringsprogramma voor Windows. Via algoritmen worden gecomprimeerde archieven gemaakt. De bestandsgroottes van deze archieven zijn vaak aanzienlijk kleiner dan de originele bestanden.

Functies en beschrijving[bewerken]

WinRAR is vergelijkbaar met WinZip maar comprimeert en decomprimeert RAR-bestanden gemiddeld een stuk sneller[1] en ondersteunt standaard meer bestandsformaten.[2] De ondersteunde bestandsformaten zijn RAR, ZIP, CAB, ARJ, LZH, 7z, TAR, gzip, UUE, BZ2, JAR, ISO en Z.

Het ACE-bestandsformaat werd ook ondersteund tot versie 5.70, maar is komen te vervallen door een kwetsbaarheid die gevonden werd door Nadav Grossman van Check Point Software Technologies. Door deze kwetsbaarheid kon een ACE-archief schrijven in willekeurige mappen buiten de doelmap. De externe bibliotheek die gebruikt werd om ACE-archieven uit te pakken was sinds 2005 al niet meer bijgewerkt.[3]

RAR slaat op het gebruikte compressieformaat. De afkorting staat voor Roshal ArchiveR. Een ander bekend compressieformaat is ZIP. De programma's WinRAR en WinZip zijn ontstaan doordat er om deze originele compressieprogramma's heen een Windows-gebruikersomgeving werd geschreven.

De commandline-tool was als freeware beschikbaar voor Windows, net als Pocket RAR voor het pocket-pc-platform. De jongste telgen aan de RAR-boom zijn WinRAR voor het U3-systeem en WinRAR unplugged.

Sedert versie 3.90 zijn is naast een 32 bitversie ook een 64 bitversie beschikbaar. Vanaf versie 4.00 is minimaal Windows 2000 vereist en bestaat Pocket RAR niet meer. Ook U3-RAR wordt niet meer ondersteund.

Er is ook een versie voor Android beschikbaar onder de naam RAR.[4]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]