Wintertriatlon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De wintertriatlon is de winterse variant van de (zomer)triatlon. Zomertriatlon bestaat uit zwemmen, fietsen en hardlopen en in de winterse variant is het zwemonderdeel vervangen door schaatsen (bij Nederlandse wedstrijden) of langlaufen (meer bij internationale varianten, ook de World Cups). Bij de langlaufvariant wordt ook vaak gefietst op de mountainbike door besneeuwde gebieden in plaats van met een racefiets over wegen.

De Nederlandse Marianne Vlasveld stond jarenlang aan de top van de langlaufvariant. De Duitse Sigrid Lang heeft daarna haar koppositie overgenomen.

In Assen is sinds jaar en dag het Nederlands Kampioenschap Wintertriatlon, die bestaat uit 20 km hardlopen, 100 km fietsen en afgesloten met 40 km schaatsen op de schaatsbaan in Assen. Per 2005 is de afstand gehalveerd, wegens verminderende belangstelling voor langeafstands-triatlons. Andere wintertriatlons in Nederland zijn georganiseerd op en rond ijsbanen in Groningen, Alkmaar, Leiden, Enschede en Deventer (run-skate-run).

Een andere triatlonvariant is de offroad-triatlon, waarbij ook gemountainbiket wordt, en ook het looponderdeel vindt vaak over onverhard terrein plaats (strand, bos, etc.), liefst zelfs op geaccidenteerd terrein.

Ranglijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]