Wire (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wire
Wire
Wire op Android Marshmellow.
Ontwikkelaar Wire Swiss GmbH
Uitgebracht 3 december 2014
Recentste versie Android: 2.27.314[1] 
(7 februari 2017)
Status Actief
Besturingssysteem iOS, Android, Windows en Linux
Geschreven in Divers
Categorie Instant messaging
Licentie Opensourcesoftware, GPLv3
Versiebeheer github.com
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Wire is een open-source multiplatform-berichtendienst voor smartphones en computers. De app is ontworpen en gemaakt door Wire Swiss en uitgebracht op 3 december 2014. Het maakt gebruik van een internetverbinding om zo met elkaar te chatten, bellen en onder meer foto's, geluids- en video-opnamen en bestanden met elkaar te delen. Om te registreren moet men eerst een telefoonnummer opgeven.

Veel werknemers van Wire Swiss GmbH werkten voorheen met Skype en Skype's mede-oprichter Janus Friis steunt het project.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wire Swiss lanceerde Wire op 3 december 2014. In augustus 2015 voegde het bedrijf groepsgesprekken toe aan hun app. In maart 2016 werd end-to-end encryptie evenals videogesprekken toegevoegd. Wire Swiss GmbH heeft de broncode van de app in juli 2016 vrijgegeven onder de GPLv3 licentie.

Beveiliging[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds maart 2016 worden berichten, verzonden met Wire, beveiligd met behulp van end-to-end encryptie door middel van Proteus, een protocol gebaseerd op het Signal Protocol. Spraakgesprekken worden versleuteld door middel van DTLS en SRTP en videogesprekken met RTP. Daarnaast wordt communicatie met de server versleuteld door middel van TLS.