Withburga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Whitburga afgebeeld op een doksaal in Dereham

Whitburga (Exning, 633 - 743 ?) was een Engelse prinses en heilige. Whitburga was een dochter van koning Anna van East Anglia en van de H. Hereswitha. Haar zusters, de HH. Ethelburga en Saethrid, werden allebei abdis van Faremoutiers in Brie, de H. Sexburga werd als weduwe non en abdis van Ely, en de H. Etheldreda werd abdis van Ely.

Na de dood van haar vader, bouwde zij een klooster in East Dereham. Tijdens de bouw kon zij de werklieden echter alleen droog brood aanbieden. Nadat zij tot Onze-Lieve-Vrouw gebeden had, beval die haar om elke morgen naar een plas in de buurt te gaan. Zij vonden daar twee hinden die melk voor de arbeiders konden geven. De plaatselijke opzichter was echter niet gesteld op Withburga en besloot de hinden met zijn honden te verjagen. Hij werd echter om zijn wreedheid gestraft toen hij van zijn paard viel en zijn nek brak.

In 974 liet de abt van Ely haar stoffelijk overschot stelen om ze naar zijn abdij over te brengen. De bewoners van Dereham slaagden er niet in om de relieken terug te krijgen, maar als compensatie ontsproot er wel een bron op de plaats van het beschadigde graf van Withburga.

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.