Witheer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witheer
Witheer.JPG
Alcoholpercentage 5%
Graan gerstemout en tarwemout
Oorsprong Meer
Brouwer Scheldebrouwerij
Type witbier
Kleur goudblond (26 EBC)
Bitterheidsgraad 16 IBU
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Witheer is een Belgisch-Nederlands bier. Het wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij te Meer, een deelgemeente van Hoogstraten.

Achtergrond[bewerken]

Oorspronkelijk heette dit bier Middelburgs Witheer. De naam Witheer verwijst naar de witheren of premonstratenzers. Ze worden witheren genoemd omwille van het witte habijt dat ze dragen. Meer specifiek verwijst dit bier naar de in 1127 door de premonstratenzers gestichte Abdij van Middelburg. In 1574 eindigde het abdijleven, maar een aantal gebouwen zijn nog wel te bezichtigen.
Op het etiket van het bier staan twee wildemannen. Deze zijn typisch voor de Scheldebrouwerij. Zij verwijzen naar Bergen op Zoom, de Nederlandse gemeente die twee wildemannen in het wapenschild draagt en waar de oprichters van de brouwerij banden mee hadden. De wildemannen verslepen een grote klok met daarop een bierflesje. Achter hen verrijst de abdijtoren van de vroegere abdij van Middelburg, de “Lange Jan”.
Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in Nederland en werd Witheer daar ook gebrouwen. In 2007 vestigde de Scheldebrouwerij zich in België (vandaar “Belgisch-Nederlands bier") en wordt het bier daar gebrouwen en gepromoot als "Belgisch bier" om de export te bevorderen.[1]

Het bier[bewerken]

Witheer is een goudkleurig witbier met een alcoholpercentage van 5%. Het werd gelanceerd op 17 juni 1998. Oorspronkelijk bedroeg het alcoholpercentage 6,2%, maar in 2002 werd het verlaagd naar 5%. Naast de gebruikelijke ingrediënten bevat het bier ook koriander en curaçaoschil (een kruid).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]