World Taekwondo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf World Taekwondo Federation)
Ga naar: navigatie, zoeken
World Taekwondo
Hangul 세계 태권도 연맹
Hanja 世界跆拳道聯盟
Herziene Romanisatie Segye T'aekwǒndo Yǒnmaeng
McCune-Reischauer Segye Taegwondo Yeonmaeng

De World Taekwondo (WT) is het International Federation (IF) lid van het Internationaal Olympisch Comité voor de taekwondowedstrijden.

Ontstaan[bewerken]

Het WT is in de vroege jaren van het taekwondo ontstaan. Door politieke ruzies tussen Noord- en Zuid-Korea is de sport - die toen één eenheid was - gesplitst in twee verschillende sporten: Het ITF en WTF. Het ITF ontstond na een bezoek van de grondlegger van taekwondo, Generaal Choi Hong Hi, aan Noord-Korea. Zuid-Korea zag dit als een provocatie en nam maatregelen om van de nationale sport een "eigen" taekwondostijl te ontwerpen. Hieruit is het WTF ontstaan.

Kukkiwon[bewerken]

Het WTF wordt in tegenstelling tot de ITF vanuit één centrale wereldorganisatie bestuurd, deze organisatie is Kukkiwon (국기원). Het kukkiwon overziet het taekwondo curriculum en stelt de regels hiervoor vast. Ook registreert het kukkiwon de dan-examens.

Olympische Spelen[bewerken]

Nadat de sport vanaf de Olympische Zomerspelen 1988 in Seoel als demonstratiesport was geïntroduceerd, maakte de sport tijdens de Olympische Zomerspelen 2000 in Sydney zijn debuut als Olympische Zomersport, een historisch hoogtepunt voor het WTF Taekwondo. Sparren (het vrije gevecht) was voor het eerst een officiële discipline. Het competitiereglement voorzag 4 gewichtsklassen voor de heren, en 4 voor de dames.

WTF Taekwondo in de lage landen[bewerken]

In Nederland wordt de WTF officieel vertegenwoordigd door de Taekwondo Bond Nederland. In België zijn er twee organisaties actief die de belangen voor de WTF behartigen: de Vlaamse Taekwondo Bond en de Waalse Taekwondo Bond. Deze zijn ondergebracht onder de gemeenschappelijke koepel van de UNBTU (union belgique/ Belgische taekwondo unie). Dit is de enige Belgische organisatie die door de WTF erkend wordt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Internationale organisaties[bewerken]

  1. Officiële website WTF
  2. Kukkiwon

Organisaties in Nederland[bewerken]

  1. Taekwondo Bond Nederland

Organisaties in België[bewerken]

  1. Vlaamse Taekwondo Bond
  2. Waalse Taekwondo Bond