Worldconnectors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Round Table van de Worldconnectors vormen een netwerk van Nederlandse opiniemakers dat strategieën voor en visies op internationale vraagstukken, mondiale verbondenheid en duurzaamheid ontwikkelt. Het netwerk bestaat uit personen uit de politiek, media, overheid, wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties; inclusief jongeren en spirituele leiders.[1] De visie en het werk van de Worldconnectors zijn gebaseerd op de VN Millenniumverklaring en het Earth Charter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Worldconnectors netwerk werd in oktober 2006 tijdens de ‘Nacht van de VN’ gelanceerd door de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling), SID Netherlands (Society for International Development) en DPRN (Development Policy Review Network).

Worldconnectors begon als een dialoogplatform om positieve mondiale ontwikkeling te helpen bevorderen. Het richtte zich als eerste op ‘New leadership on global governance’. Intussen hebben de Worldconnectors zich ontwikkeld tot een netwerk dat zich richt op het leveren van concrete bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.

Het Worldconnectors netwerk werd tot eind 2014 ondersteund door NCDO en SID NL, zowel financieel als wat betreft de organisatiecapaciteit. Vanaf 23 November 2014 hebben de Worldconnectors de overstap gemaakt naar een onafhankelijke vereniging die primair gedragen wordt door de leden.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2014 is Erik Thijs Wedershoven verkozen tot voorzitter van de Vereniging Worldconnectors. Daarvoor werd het voorzitterschap vanaf september 2013 gedeeld door Alexander Rinnooy Kan en Willemijn Aerdts. In de positie van vicevoorzitter ondersteunt Alexander Rinnooy Kan nu de huidige voorzitter in het bestuur. De eerste voorzitter was Ruud Lubbers van 2006 tot 2009. Hij werd opgevolgd door covoorzitters Herman Wijffels en Sylvia Borren, en vervolgens door Wijffels (tot september 2013) en Willemijn Aerdts. Het bestuur van de vereniging bestaat uit de voorzitter, een vicevoorzitter, een penningmeester, een secretaris en drie bestuursleden. Zij vertegenwoordigen de verschillende sectoren binnen de Worldconnectors en vormen het bestuur dat de vereniging aanstuurt.

De Worldconnectors komen vier keer per jaar samen tijdens Round Table bijeenkomsten. Hier wordt inhoudelijk gediscussieerd over maatschappelijke thema’s en besproken hoe de bijdrage vanuit de Worldconnectors vorm moet krijgen. Deze plenaire bijeenkomsten zijn toegankelijk voor de leden van Worldconnectors en genodigden, doorgaans experts op een bepaald gebied.

In 2017 telt het Worldconnectors netwerk ongeveer 95 leden. Een ledencommissie van Worldconnectors richt zich op de werving en selectie van nieuwe leden. De Worldconnectors proberen met haar ledenbestand de Nederlandse samenleving in al haar diversiteit zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, maar willen tevens het persoonlijke karakter van de Worldconnectors Round Table behouden. Potentiële leden kunnen worden voorgedragen via bestaande leden; daarnaast zijn geïnteresseerden altijd welkom om zichzelf kandidaat te stellen.

Thema’s[bewerken | brontekst bewerken]

Worldconnectors richten zich op gemiddeld vier thema’s per jaar die betrekking hebben op mondiale vraagstukken van duurzaamheid en verbondenheid. De bijdragen aan de thema’s worden uitgewerkt door thematische werkgroepen die bestaan uit Worldconnectors en (meestal) een of meer externe experts. De werkgroepen maken gebruik van verschillende interventiestrategieën, variërend van evenementen en het schrijven van zogenaamde statements met beleidsaanbevelingen, tot het ondersteunen van reeds lopende initiatieven.

Lopende thema's[bewerken | brontekst bewerken]

1. Toekomstige Generaties Op 29 april 2015 werd de ‘Well-being of future generations act 2015’ ingevoerd in Wales. Dit is wereldwijd de eerste wet die een aantal welzijnsdoelen verzekerd en een overheidscommissaris voor Toekomstige Generaties in het leven heeft geroepen. De Werkgroep Toekomstige Generaties werkt aan het verwezenlijken van een Ombudspersoon die zich richt op het bevorderen en waarborgen van de rechten en belangen van toekomstige generaties in Nederland. Volgens de Worldconnectors zou de weg hiernaartoe tweeledig zijn. De Worldconnectors steunen deze. Allereerst dat bij wet een nieuwe ombudspersoon voor toekomstige generaties zal worden geïnstitutionaliseerd. Daarnaast dat het recht op een schone en gezonde leefomgeving in de grondwet zal worden vastgelegd.

2. Vrede en Veiligheid Het jaar 2015 heeft Europa hardhandig geconfronteerd met nieuwe en oude bedreigingen van onze veiligheid en van burgers elders (bijv. de burgeroorlog in Syrië, de geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de vluchtelingencrisis in de EU). Het vrede en veiligheid vraagstuk vraagt om nieuwe ideeën en strategieën die verder en dieper reiken dan klassieke geopolitiek; strategieën die burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties mobiliseren om nieuwe netwerken te vormen en gedeelde waarden in te zetten. De Werkgroep Vrede en Veiligheid is momenteel verschillende invalshoeken en mogelijke werkplannen aan het onderzoeken, met experts binnen en buiten de Worldconnectors.

3. Food Partnership Worldconnectors zal haar krachten bundelen met het SDG Charter NL en True Price om een SDG Food Partnership op te zetten. In dit partnership zal er een gezamenlijke visie worden opgesteld voor een inclusieve aanpak van verbetering van voedselcommunicatie, -consumptie en -productie. In 2017 zal de ambitie voor dit partnership verder worden uitgewerkt. Hans Eenhoorn zal namens de Worldconnectors de rol van adviseur van het SDG Food Partnership vervullen en zal in de opstartfase van het initiatief tevens voorzitter zijn.

Eerdere thema’s[bewerken | brontekst bewerken]

 • Global Goals Charter
 • Sociaal Ondernemerschap
 • Vital Communities
 • Green Economy
 • Food Security
 • The future of International Cooperation
 • Financial Systems
 • Europe in the World
 • Sustainable World Citizenship
 • Gender & Diversity
 • Sustainable Development & Climate Change
 • Connection of Civilisations
 • New Scarcities
 • Migration & Development
 • Global Human Security
 • Millennium Development Goals
 • Policy Coherence
 • First Worldconnectors Round Table on New Leadership on Global Governance

Initiatieven en evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

 • True Price Foundation: dit initiatief is voortgekomen uit de Worldconnectors werkgroep Green Economy. De ‘echte prijs’ van een product is de winkelprijs plus de onbetaalde externe sociale en ecologische kosten (bijvoorbeeld, onderbetaling van arbeiders en milieuvervuiling).[2] Hiermee probeert True Price meer transparantie te creëren m.b.t. de duurzaamheid van producten.
 • Dubbele nationaliteit: deze campagne was gericht op het behoud van de dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland. Door middel van een petitie werden duizenden handtekeningen verzameld tegen het regeringsvoorstel om het recht op dubbele nationaliteit af te schaffen.[3] Onderdeel van de campagne was een debat in New York in oktober 2011, georganiseerd en bijgewoond door Worldconnectors Eelco Keij en Boris Dittrich, in samenwerking met vertegenwoordigers van de Amerikaanse afdelingen van Nederlandse politieke partijen.[4]
 • In mei 2012 organiseerden de Worldconnectors in samenwerking met FoodFirst een conferentie over duurzame voedsel tijdens de Floriade: ‘Food and Sustainability: Can the world be fed in a sustainable way?’, waarbij duurzame productie van voedsel centraal stond. Presentaties werden gegeven door o.a. Worldconnectors Hans Eenhoorn en Michel Scholte, en Paul Engel.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]