Wu Zetian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wu Zetian
Wu Zetian
Keizerin Wu Zetian
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 武則天
Vereenvoudigd 武则天
Hanyu pinyin Wǔ Zétiān
Jyutping (Standaardkantonees) mou5 zak1 tin1
Minnanyu Bú Chek-thian

Keizerin Wu Zetian (625 - 705) was de enige officiële keizerin in de geschiedenis van China. Ze was keizerin van de Tang-dynastie van 685 tot 690 en keizerin van de Wu Zhou-dynastie van 690 tot 705. Haar regeerperiode betekende een onderbreking van de Tang-dynastie.

Levensloop[bewerken]

Wu Zetian werd in 624 geboren in de Chinese stad Guangyuan als dochter van een koopman. Op haar dertiende werd ze één van de concubines van Keizer Tang Taizong. Ze was echter niet één van zijn favorieten en hij schonk haar geen kinderen. Toen hij in 649 stierf had het dan ook meer voor de hand gelegen dat ze de rest van haar leven in een Boeddhistisch klooster zou slijten.

Ze had geluk want ze werd door de vrouw van Keizer Tang Gaozong, de opvolger van Tang Taizong, teruggehaald als concubine voor haar man. Hierna begon haar machtsstrijd. Door een aantal intriges, waarbij ze zelfs één van haar pasgeboren kinderen opofferde, wist ze zowel de keizerin als zijn favoriete concubine gedood te krijgen. In 655 werd ze zelf de favoriete vrouw van de keizer en daarmee keizerin. Ze trok steeds meer macht naar zich toe en toen haar man Tang Gaozong in 683 stierf - er gingen geruchten dat hij vergiftigd was - regeerde zij verder. In 690 liet ze zich formeel tot staatshoofd uitroepen en werd zo de eerste en enige regerende keizerin die China ooit gehad heeft.