Wynkyn de Worde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portrait en drukmerk van Wynkyn de Worde.

Wynkyn de Worde (werkelijke naam Jan van Wynkyn) was drukker en uitgever in Londen, die samenwerkte met William Caxton en hem ook opvolgde.

Zijn geboorte- en overlijdensdata zijn niet bekend. Vermoedelijk is hij overleden rond 1534. Jan van Wynkyn werd geboren in Wœrth in de Elzas. Mogelijk vergezelde hij Caxton toen deze in 1476 van het vasteland naar Engeland terugkeerde. Wynkyn heeft sterk bijgedragen aan de groei en populariteit van de drukpers en zijn werk was zeer in trek. Tot zijn dood publiceerde hij ongeveer 750 werken van zeer uiteenlopende aard, waarvan nog slechts enkele zeldzame exemplaren bestaan. Hij publiceerde onder meer werk van Stephen Hawes, Alexander Barclay en delen van de autobiografie van de mystica Margery Kempe.

In 1500 verplaatste hij het bedrijf naar Fleet Street, dat veel later, in de 18e eeuw, zou uitgroeien tot het centrum van de Engelse pers. In 1509 opende hij een eigen winkel voor de verkoop van zijn werk in St. Paul's Churchyard. In 1524 was hij de eerste die in Engeland het cursieve lettertype toepaste.

Wynkyns naam leeft voort in de in 1957 opgerichte 'Wynkyn de Worde Society'.

Externe link[bewerken]

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Author:Wynkyn de Worde op de Engelstalige versie van Wikisource.