Yog-Sothoth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Yog-Shototh

Yog-Sothoth (alias de sleutel en de poort, de opener van de weg en de een in alles, en de alles in een) is een fictieve kosmische godheid uit de werken van H. P. Lovecraft. Hij komt voor in zowel de Cthulhu Mythos als de Droomcyclus. De naam Yog-Sothoth wordt voor het eerst genoemd in de roman The Case of Charles Dexter Ward (geschreven in 1927, maar pas in 1941 voor het eerst gepubliceerd). Zijn uiterlijk wordt omschreven als een verzameling gloeiende bollen. Andere tekeningen beelden hem af als een wezen wiens lichaam verscholen gaat onder lange tentakels.

Yoh-Sothoth behoort tot de buitenste goden en is verbonden met alle tijd en ruimte, maar staat volgens de verhalen eveneens buiten het universum waarin de mensheid woont. Yog-Sothoth weet en ziet alles, en indien men hem gunstig stemt kan hij toegang geven tot alle informatie. Maar zoals bij veel goden uit de werken van Lovecraft geldt ook voor Yog-Sothoth dat het gevaarlijk is om te veel te weten te komen over hem.

Yog-Sothoth is zo mogelijk de enige van de goden uit Lovecraft’s werken die nog machtiger is dan Azathoth, en wijzer dan Yibb-Tstll. Volgens "The Dunwich Horror" is hij mogelijk verbonden met de mysterieuze Ouden (Old Ones).

Trivia[bewerken]

  • In het spel The Devil's Playhouse nemen Sam & Max het op tegen de gevreesde oeroude godheid Yog-Soggoth (een verwijzing naar Yog-Sothoth), een wezen met lange tentakels dat vanuit een ander universum wil binnendringen.