Yoshinoya (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yoshinoya
Logo
Een winkel in Shinjuku
Beurs TSE: 9861
Rechtsvorm Kabushiki gaisha
Oprichting 1899
Oprichter(s) Eikichi Matsuda
Sleutelfiguren Shuji Abe (CEO)
Land Vlag van Japan Japan
Hoofdkantoor Kita (Tokio)
Producten fastfood
Industrie voedsel- en drankservice
Website yoshinoya.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Yoshinoya (𠮷野家) is een Japanse multinationale fastfoodketen en de op een-na-grootste keten van gyudonrestaurants. Het bedrijf werd opgericht in 1899 door Eikichi Matsuda.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een maaltijd in China.

Yoshinoya opende haar eerste filiaal in 1899 aan de vismarkt in Tokio. In 1952 werd de eerste 24 uurswinkel geopend en in 1968 startte de eerste franchise. Het breidde internationaal uit in 1975 in de Verenigde Staten. Begin jaren 2000 wist Yoshinoya een prijsoorlog uit te lokken door een kop rundersoep aan te bieden voor 280 yen (circa €2).

De keten bestaat anno 2021 uit 1107 restaurants. Deze zijn gevestigd in Japan, de Verenigde Staten, Hongkong, Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Singapore, Taiwan en Thailand.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Na een uitbraak van de gekkekoeienziekte (BSE) in 2001 werd de import van rundvlees gestaakt en verdween de rundersoep van het menu. Hierdoor ontstonden er rijen klanten die hun allerlaatste kom wilden eten. Yoshinoya koos ervoor om het rundergerecht te vervangen door varkensvlees (butadon). Vanaf eind 2004 begon het met het serveren van gyū-yakiniku-don, dat Australisch rundvlees, een andere saus en extra groenten bevatte. Deze kommen verschilden echter van de originele gyudon, die Amerikaans rundvlees gebruiken.

In 2019 waren restaurants in Hongkong het doelwit van vandalisme en boycots tijdens de protesten in Hongkong. De CEO van restaurants in dat gebied werd bekritiseerd door demonstranten voor het bijwonen van een demonstratie voor de politie van Hongkong, georganiseerd door pro-Peking-kampen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Yoshinoya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.