Zakkenrollerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zakkenroller)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zakkenroller op een schilderij van Pieter Bruegel de Oude

Een zakkenroller is een dief die gespecialiseerd is in het ongemerkt stelen van portefeuilles, horloges, brillen en andere zaken van waarde die zijn slachtoffer op het lichaam, in de kleding of in tassen bij zich draagt.

Er zijn zeer bedreven, goedgeoefende, vingervlugge zakkenrollers, maar die vinden we meestal onder artiesten die het zakkenrollen openlijk op het podium als amusement bedrijven. Zo iemand, in feite een goochelaar, nodigt iemand op het toneel uit voor een babbeltje en ontfutselt hem inmiddels zijn eigendommen, die hij natuurlijk na afloop weer netjes teruggeeft.

De tandentrekker, Johann Liss, ca. 1616–1617

De werkelijk criminele zakkenrollers zullen meestal in teams opereren, gebruikmakend van afleiding, straatlawaai, gedrang. Terwijl de een het slachtoffer aan de praat houdt (bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is, waardoor het slachtoffer zijn hand niet op zijn broekzak kan houden), rolt de tweede de portemonnee, terwijl de derde erbij staat zodat anderen niet kunnen zien wat er gebeurt.

Beruchte plaatsen zijn in het publiek van straatartiesten, op de markt bij drukke kramen en bij het instappen van openbaar vervoer. Op al deze plaatsen is alertheid dan ook geboden. Vooral de laatste plaats is zeer geliefd: voordat het slachtoffer in de gaten heeft wat er gebeurd is, is de deur van de trein dicht, terwijl de zakkenroller op het perron staat en het slachtoffer wegrijdt. Bovendien heeft een mobiele telefoon in een metrotunnel vaak geen bereik, zodat het slachtoffer zijn bankpasje niet direct kan laten blokkeren.Ook zullen mensen daar beter niet aan meedoen ,want als zij eens wordt opgemerkt dan is het niet makkelijk om te ontkennen.