Zamak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lingots van Zamak

Zamak (ook: Zamac of ZAMAK) is een handelsmerk voor een groep legeringen met zink als belangrijkste component. De legeringen hebben een relatief laag smeltpunt en kunnen gemakkelijk worden gegoten.

De belangrijkste componenten zijn zink en aluminium, met kleine hoeveelheden magnesium en koper. De naam is een acroniem, afgeleid van de beginletters van de Duitse namen voor de metalen waaruit het materiaal is samengesteld: Zink, Aluminium, MAgnesium, Kupfer (koper).

Dit soort legeringen werd ontwikkeld in het begin van de twintigste eeuw.

Zamak wordt in de auto- en meubelindustrie wel gebruikt voor deurklinken, handgrepen, logo's en sierstrips, die dan veelal worden verchroomd. Ook wordt het toegepast in gewichtjes die voor het uitbalanceren van wielen worden gebruikt, vooral in de Europese Unie waar het voor deze toepassing gangbare lood niet meer mag worden gebruikt. Ook is Zamak veel gebruikt voor het gieten van motorblok-carters, waaronder die van de overbekende Solex-bromfiets.

Zamak en ook witmetaal wordt veel gebruikt voor het gieten van standbeeldjes en modelauto's (zoals de speelgoedauto's van Dinky Toys),[1] modeltreinen en onderdelen van modelbouwpakketten.