Zaman Sjah Durrani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zaman Shah Durrani)
Zaman Sjah Durrani
زماں شاہ درانی
3e Durrani Sjah
Zaman Sjah Durrani
Regeerperiode 18 mei 1793-25 juli 1801
Kroning 1793
Volledige naam Zaman Sjah Abdali Dur-e-Durran
Geloof Islam
Geboortedatum 1770
Sterfdatum 1844 Ludhiana, Sikhrijk
Begraven Rauza Sharif, Sirhind, Punjab, India
Vader Timur Sjah Durrani
Moeder Maryam Begum
Voorganger Timur Sjah Durrani
Opvolger Mahmud Sjah Durrani
Dynastie Durraniden

Zaman Sjah Durrani (Pasjtoe/Perzisch: زماں شاہ درانی) (c. 1770Ludhiana, 1844 of 1845) was heerser van het Durrani-rijk van 1793 tot 1800. Hij was de kleinzoon van Ahmed Sjah Durrani en de vijfde zoon van Timur Sjah Durrani.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zaman Shah Durrani greep de macht in het Durrani-rijk na de dood van zijn vader Timur Sjah, nadat hij met de hulp van de Barakzai-stam zijn rivaliserende broers had verslagen. Hij dwong zijn belangrijkste rivaal, Mahmud Shah Durrani, hem trouw te zweren, maar moest in ruil daarvoor afstand doen van het gouverneurschap van Herat.

Hij probeerde net als zijn vader delen van India te veroveren, maar stuitte op de Sikhs en de Britten. De Britten zetten de Sjah van Perzië ertoe aan om Afghanistan binnen te vallen, waardoor Zaman gedwongen was om zich te concentreren op de verdediging van zijn eigen gebieden.

Het lukte Zaman op enig moment om Mahmud uit Herat te verdrijven, maar door een alliantie met Fateh Khan aan te gaan kon Mahmud terugslaan, waarna Zaman moest vluchten.

Latere jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de broer van Zaman, Sjah Shuja Durrani, Mahmud Shah Durrani in 1803 van de troon had gestoten kon Zaman terugkeren. Hij leefde tot 1809 in luxe, totdat Mahmud Shah Durrani opnieuw de macht greep. Shuja Shah werd gevangengenomen, maar Zaman slaagde erin om naar Lahore te ontsnappen. Daar werd hem door Maharaja Ranjit Singh asiel verleend. Na een paar jaar verhuisde Zaman Shah naar Ludhiana, waar hij van een door de Britten verstrekte toelage leefde. Zaman Shah keerde daarna nooit meer terug naar Afghanistan, zelfs niet nadat Shuja Shah Durrani de troon had heroverd.

Zaman stierf in Ludhiana op 13 september 1844 of 1845. Hij ligt begraven in de Ahmad al-Fārūqī al-Sirhindī Mazar in Sirhind.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]