Sikh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een sikh bij de gouden tempel Harmandir Sahib te Amritsar

Een sikh is een navolger van het sikhisme, een monotheïstische religie geïnspireerd door het onderwijs van de tien goeroes, zoals dat is vastgelegd in de Goeroe Granth Sahib, de huidige goeroe en het heilige boek van de sikhs. Er zijn ongeveer 23 miljoen sikhs. Sikhs eten geen vlees, vis of eieren omdat dergelijke voedingsmiddelen geestelijke instabiliteit veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de geest en lichaam. De meeste sikhs zijn Punjabi sprekende Punjabi's en wonen in de Indiase staat Punjab. Oud-premier Manmohan Singh van India is een sikh.

Het Sikh-regiment, een leger dat uit aanhangers van het sikhisme bestaat, heeft in beide wereldoorlogen aan de zijde van de Geallieerden meegevochten tegen Duitsland en zijn bondgenoten.

Naam en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord sikh is afgeleid van het Sanskriet woord shishya, dat discipel of leerling betekent. In het Punjabi betekent het woord sikh leren.

Het sikhisme werd gesticht door Goeroe Nanak (1469-1538), die in de Punjab werd geboren.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De oefening is een van De vijf Kakaars, de uiterlijke symbolen die Guru Gobind Singh in 1699 bestelde als een middel om het Sikh-geloof te belijden. Het haar wordt tweemaal daags gekamd met een Kanga, een andere van de vijf K's, en vastgemaakt aan een eenvoudige knoop die bekend staat als een Joora- of Rishi-knoop. Deze haarlok wordt meestal op zijn plaats gehouden met de Kanga en bedekt met een tulband. Een sikh is te herkennen aan een tulband, dastar of dastaar genoemd. In het Sikhisme laat men als een symbool van respect voor de perfectie van Gods schepping het haar op natuurlijke wijze groeien. Omdat een sikh zijn haren op het gehele lichaam niet mag afknippen, wordt het hoofdhaar met deze tulband bijeengehouden. Een gedoopte sikh tooit zich met de vijf "Kakkaars": Kesh (ongeknipt haar), Kangha (kam), Kachha (korte broek), Kara (stalen armband) en Kirpan (zwaard).

De sikhs worden geleid door het Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC), dat gevestigd is in de Harmandir Sahib (voorheen de "Gouden tempel") van Amritsar. Vele sikhs dragen Singh als naam.

Vervolging[bewerken | brontekst bewerken]

De Sikhs waren meermaals het slachtoffer van vervolgingen, en onder meer tijdens pogroms in 1984 als gevolg van de moord op Indira Gandhi door Sikh-lijfwachten.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sikhs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.