Punjabi

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Punjabi
ਪੰਜਾਬੀ, panjābī
Gesproken in Pakistan, India en andere landen
Sprekers 129 miljoen
Rang 10-14 (afhankelijk van telwijze)
Taalfamilie
Alfabet Shahmukhi en Gurmukhi
Officiële status
Officieel in
Punjab (India)
Pakistan, vooral in Punjab gesproken
Taalorganisatie geen
Taalcodes
ISO 639-1 pa
ISO 639-2 pan
ISO 639-3 pan – Indiaas Panjabi
pnb – Pakistaans Panjabi
Portaal  Portaalicoon   Taal
Gedichtenbundel in het Punjabi
Het woord Punjabi in het Shahmukhi- en het Gurmukhīschrift

Punjabi (uitspraak [pəɲˈdʒaːbi]?, dus niet met een Nederlandse oe-klank), ook gespeld als Panjabi, is een taal die gesproken wordt in de Punjab regio (dat "land van de vijf rivieren" betekent). De taal heeft ongeveer 129 miljoen sprekers. Het is de officiële taal in het Indiase Punjab, terwijl het provinciaal wordt gesproken in het Pakistaanse Punjab. Punjabi is ook een van de meest gesproken talen in India en de meest gesproken taal in Pakistan. De taal wordt in hoofdzaak gesproken door de Punjabi's. Punjabi staat op de tiende plek van meest gesproken talen ter wereld.

Woordenschat[bewerken | brontekst bewerken]

De moderne Punjabi woordenschat is beïnvloed door andere talen, waaronder Hindoestani, Perzisch, Sanskriet en Engels.

Net als Engels heeft Punjabi zich over de wereld verspreid en lokale vormen ontwikkeld door lokale taalelementen in zich op te nemen. Hoewel de meeste leenwoorden uit het Hindustani, Perzisch en Engels komen, hebben Punjabi emigranten over de hele wereld termen overgenomen uit talen zoals het Spaans en Nederlands. Aangezien er geen formele consensus is over de woordenschat en de spelling van het Punjabi, is het aannemelijk dat de taal van de Punjabi diaspora in de toekomst meer en meer zal afwijken van de vormen op het Indiase subcontinent.

Schrift[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden verschillende schriften gebruikt om Punjabi te schrijven, afhankelijk van de streek en het gesproken dialect, en ook de godsdienst van de spreker. Het schrift dat gebruikt wordt voor het schrijven in Punjabi in de Punjab provincie van Pakistan staat bekend als Shahmukhi (uit de mond van de Koningen), een gemodificeerde versie van het Nasta'liq schrift. Sikhs en anderen in de Indiase staat Punjab gebruiken het Gurmukhī-schrift (wat betekent: uit de mond van de goeroes). Hindoes en degenen die in naburige staten leven zoals Haryana en Himachal Pradesh gebruiken soms het Devanāgarī-schrift. Het Gurmukhī- en Shahmukhi-schrift zijn het meest gebruikelijk voor het schrijven in Punjabi en deze worden beschouwd als de officiële schrijfwijzen voor de taal.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina ਮੁੱਖ ਸਫ਼ਾ op de Punjabitalige Wikisource.