Naar inhoud springen

Caraïbisch-Hindoestani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
"Caraïbisch-Hindoestani" in het Latijns, Devanagari, Kaithi en Perzisch-Arabische schrift

Het Caraïbisch-Hindoestani is de formele naam voor een Indo-Arische taal die wordt gesproken in Suriname, Guyana en Trinidad en Tobago en de rest van het Caraïbisch gebied. Deze drie landen zetten een bijvoeglijk naamwoord voor de naam van de taal, om de lokale taalvariant aan te duiden, zoals het Sarnami Hindoestani in Suriname. De meeste mensen noemen de taal echter gewoon Hindoestani. (Hindoestaans)

Het Sarnami Hindoestani is na het Nederlands en het Sranantongo de meest gesproken taal van Suriname. De taal wordt gesproken door nazaten van immigranten uit de huidige Indiase staten Uttar Pradesh en Bihar; zij staan in Suriname en Nederland bekend als de Hindoestanen. Omdat het vooral Bhojpurisprekende immigranten betrof kent het Caraïbisch-Hindoestani en het Sarnami Hindoestani de meeste invloed van het Bhojpuri en andere Biharitalen. De Indiase cultuur speelt binnen de Hindoestaanse gemeenschap over het algemeen een grote rol.

Het Caraïbisch-Hindoestani in het naburige Guyana, ook bekend als het Aili Gaili, wordt alleen nog maar door enkele oudere leden van de ruim een half miljoen Indiase Guyanezen gesproken.

De variant die gesproken wordt in Trinidad en Tobago staat bekend als het Trinidad Bhojpuri en werd in 1996 door 15.633 mensen gesproken.[1]