Naar inhoud springen

Divehi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Divehi
ދިވެހި
Gesproken in Malediven
Sprekers 300.000
Rang ?, niet in de top 100
Taalfamilie
Alfabet Thaana
Officiële status
Officieel in
Taalcodes
ISO 639-1 dv
ISO 639-2 div
ISO 639-3 div
Portaal  Portaalicoon   Taal

Divehi (ook Dhivehi en Maldivisch) is een Indo-Arische taal en de officiële taal van de Malediven. Deze taal wordt vrijwel nergens anders ter wereld gesproken en heeft een sprekersaantal van ongeveer 300.000 mensen. Op het eiland Minicoy van de Laccadiven wordt het dialect Mahl gesproken. De taal is verwant aan het Singalees, de taal van Sri Lanka.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Divehi is waarschijnlijk ontstaan uit het Maharashtri, een taal die in de middeleeuwen werd gesproken in India, dat zelf weer is afgeleid van het Sanskriet. Hoewel de taal nauw verwant is aan het Singalees, zijn er invloeden uit diverse andere talen, waarvan het Arabisch de meest invloedrijke is. Talen waardoor het Divehi beïnvloed is, zijn behalve Arabisch en Singalees onder andere Tamil, Maleis, Hindi, Frans, Perzisch, Portugees, en Engels.

Alfabet[bewerken | brontekst bewerken]

Het alfabet van het Divehi wordt thaana genoemd. Hierin worden klinkers en medeklinkers gebruikt maar ook abugidatekens (klinker en medeklinker gecombineerd in één teken).

Leenwoorden[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee woorden uit het Divehi die ook in een groot aantal andere talen zijn overgenomen, waaronder in het Nederlands. Dit zijn atol (eilandengroep) en dhoni (een traditionele Maldivische vissersboot).