Bengaals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bengaals (বাংলা ভাষা, Bānglā bhāṣā)
Gesproken in Bangladesh, India(voornamelijk West-Bengalen , Tripura, Jharkhand en Barak-vallei in het zuiden van Assam )
Sprekers 200 miljoen[bron?]
Rang 4-6 (afhankelijk van telwijze)
Taalfamilie
Alfabet Bengaals
Officiële status
Officieel in
Bangladesh en India(een van de 22 geplande talen van India)
Taalorganisatie Bangla Academy
Taalcodes
ISO 639-1 bn
ISO 639-2 ben
ISO 639-3 ben
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Bengaals of Bengali (Bengaals: বাংলা, Bānglā) is een Indo-Iraanse taal uit Zuid-Azië die door de Bengalen wordt gesproken.

De taal heeft zich uit het Sanskriet ontwikkeld.

Geografie en aantal sprekers[bewerken]

Het Bengaals is inheems in een gebied in Zuid-Azië dat bekendstaat als Bengalen en Bangladesh en de Indiase deelstaat West-Bengalen omvat. Er zijn ook significante Bengaals-sprekende gemeenschappen in de Indiase staten Assam en Tripura en bij immigrantenbevolking in het westen en het Midden-Oosten. Het Bengaals is qua aantal sprekers de tweede taal in India, na het verwante Hindi.

Met ongeveer 250 miljoen sprekers is het de 7de taal ter wereld (na het Mandarijn, het Spaans, het Engels, het Hindi, het Arabisch en het Russisch).

Literatuur[bewerken]

Het Bengaals kent een rijke literaire traditie. Veel van de beroemdste literatuur uit India is in deze taal geschreven. Zo was Rabindranath Tagore, die als eerste Aziaat een Nobelprijs ontving, een Bengaal en schreef hij een groot deel van zijn werk in zijn moedertaal.

Classificatie[bewerken]

De taal wordt tot de Bengaals-Assamese taalgroep gerekend, die op zijn beurt tot de oostelijke groep van de Indiase talen behoort. Het Bengaals is dan ook het meest verwant aan het Assamees.

Grammatica[bewerken]

Het Bengaals heeft een zogeheten SOV-volgorde (werkwoord achteraan in de zin) en kent het gebruik van zowel voor- als achterzetsels. Er zijn drie beleefdheidsniveaus (beleefd, familiair en intiem) met bijbehorende werkwoordsvervoegingen. De taal kent geen grammaticaal geslacht.

Gebied waar Bengaals wordt gesproken

Zie ook[bewerken]

Centrale groep

1rightarrow blue.svg Zie ook Lahnda talen, zoals Westelijk Punjabi

Oost-centrale groep

Oostelijke groep

Noordelijke groep

Noordwestelijke groep

1rightarrow blue.svg Zie ook Oostelijk Punjabi

Singalees-Maldivisch

Zuidelijke groep

Niet geclassificeerd

Sanskriet

Wikipedia-logo-v2.svg Zie de Bengaalse uitgave van Wikipedia.
Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina উইকিসংকলন:প্রধান_পাতা van de Bengaalstalige Wikisource