Zichttermijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zichttermijn of bedenktijd is de termijn waarbinnen een consument een product of dienst dat op afstand is gekocht kan beoordelen en retourneren indien het product of de dienst niet aan de verwachtingen voldoet. Er geldt een wettelijke termijn van 14 dagen waarbinnen de zichttermijn actief is. De zichttermijn is alleen van toepassing op aankopen die "op afstand" verricht worden. Hiermee wordt bedoeld alles dat gekocht wordt via internet, telefoon, fax of via een bestelbon uit een catalogus. De winkel waar het product besteld wordt biedt verder alleen de mogelijkheid om op afstand een aankoop te doen, en beschikt dus niet over bijvoorbeeld een showroom of winkelpanden in een stad of dorp waar het product of dienst van tevoren had kunnen worden beoordeeld.

Ingang zichttermijn[bewerken]

De zichttermijn gaat in als het product wordt geleverd door de verkopende partij. Voor een dienst geldt het moment dat de dienst door de koper is besteld.

Uitsluiting[bewerken]

Op de volgende producten en diensten is geen zichttermijn van toepassing:

  • Reizen die via internet worden geboekt
  • Tijdsgebonden producten, bijvoorbeeld kaartjes voor een concert of tijdschriften.
  • Producten die uniek voor de koper gemaakt zijn, bijvoorbeeld een maatpak of een meubelstuk.
  • Producten die snel kunnen bederven, zoals voedsel en bloemen
  • Producten die verzegeld waren zoals cd's en dvd's, en waarvan de verzegeling verbroken is

Afhandeling[bewerken]

Als de koper zich wil beroepen op de zichttermijn dan dient de verkopende partij waarvan het product of de dienst gekocht is binnen 14 werkdagen op de hoogte gesteld te worden dat het product of dienst wordt geweigerd. Wanneer het product retour gezonden is dient de verkopende partij het aankoopbedrag binnen 30 dagen terug te storten op de rekening van de koper. Eventuele transport en verzendkosten zijn voor rekening van de koper.