The Zipps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zipps)

The Zipps is een nederbeat-groep, ontstaan in de zomer van 1965 uit een fusie van The Beat-Town Skifflers en The Moving Strings, beiden uit de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De groep ontstond toen na het einde van The Moving Strings twee voormalige leden hiervan, John Noce Santoro en Peter Nuyten, een jongerensoos startten in Het Dolhuys. De jongerenclub, HillieBillie Soos[bron?] genoemd, draaide wekelijks op zondag de nieuwste singles en werd snel populair. Af en toe was er een live optreden en ook The Beat-Town Skifflers traden er op. Hieruit ontstond een "huisband" met de twee voormalige leden van The Moving Strings die gingen samenspelen met Jan Bek en Philip Elzerman van The Beat-Town Skifflers. De nieuwe band speelde bijna wekelijks in Het Dolhuys en lanceerde onder de naam The Zipps een vernieuwend Folk-Beat geluid.

Al snel volgde een platencontract bij het Op-Art label en eind 1965 vond de opname plaats van de eerste single Highway Gambler/Roll The Cotton Down. De band ontwikkelde een meer psychedelische sound met fluitsolo's en exotische gitaarklanken, en kreeg een nieuw contract bij het Relax label uit Bussum. Deze maatschappij durfde het aan om in 1966 de maxisingle Beat and Poetry[1] uit te brengen met een introductie van de schrijver-dichter Simon Vinkenoog. Dit was het eerste resultaat van de creatieve samenwerking met tekstschrijver Ben Katerberg, waaruit meer songs ontstonden die met een gecensureerde tekst werden opgenomen. Ook de daaropvolgende single Kicks and Chicks had een drugsgerelateerde tekst en het refrein van de in 1967 verschenen single Marie Juana kreeg van producer Job Maarse een aangepaste tekst. Desondanks weigert de radio om de singles uit te zenden. De groep ontwikkelde een podium-act met een lichtshow waarin vloeistofdia's levensgroot werden geprojecteerd op de band. Ook werd daarbij het publiek bestookt met flikkerende schijnwerpers in de beat van de muziek, om een hallucinerende werking te bereiken. Dit leidde in de nationale pers tot veel ophef[bron?] en er werd zelfs een hele TV-uitzending aan besteed door het journalistieke programma Brandpunt.[bron?] Na enkele promotietournees in Frankrijk met optredens in beatclub La Locomotive en het Palais d'Orsay te Parijs en promotie via radio en televisie bleek de groep een succesvolle live-act te bieden, maar een verwachte commerciële belangstelling bleef uit.

Doorstarts[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 1968 stopte de oorspronkelijke formatie. De singles werden later gezien als collector-items. De band kwam in de zomer van 1968 terug en hun sound werd nog meer volwassen en vooral psychedelies. Lange nummers met veel guitaarsolo's en een grote rol voor hun Zeta lightshow met borrelende en kolkende kleurenpracht! In 1969 kwam zanger Jan Bek weer bij de groep en snarentovenaar Janco Barut op gitaar. Ongelofelijk, wat een super groep! In deze 5-mans bezetting werd de live vinyl LP 'Ever Stoned' opgenomen tijdens een psychedelisch festival in de Hoekse Waard. De plaat werd door het Engelse muziekblad Record Collector wereldwijd uitgebracht. In wisselende bezetting spelen The Zipps door tot halverwege 1971. Daarna volgde er nog een reünieconcert in 1981. Eind 1999 kwamen bijna alle oud-bandleden weer bij elkaar en werd de groep heropgericht voor een reeks reünie-concerten en gastoptredens bij sixties festivals. Sinds de heroprichting was de band ruim 15 jaar actief, zijn er meerdere CD's en LP's als collector-items verschenen en bestond zij meer dan 50 jaar in de bijna oorspronkelijke samenstelling. In oktober 2015 gaven The Zipps een afscheidsconcert in het Dordtse Dolhuys[2] en in februari 2018 speelde de groep een jubileumconcert voor het 50-jarige poppodium Bibelot.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]