Zodiac Killer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zodiac Killer
Schets van de "Zodiac Killer" door de San Francisco Police Department, 1969
Algemene informatie
Volledige naam ?
Alias(sen) Zodiac Killer
Geboren ?
Overleden ?
Misdrijven
Slachtoffers 5 bevestigd en van nog tussen 20 en 28 verdacht.
Periode 1968-1969
Land(en) Verenigde Staten
Afloop
Bekentenis 37 moorden
Het symbool waarmee de moordenaar zijn brieven ondertekende

Zodiac Killer was de codenaam van een vermoedelijke seriemoordenaar die actief was in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969. Hij dankt de naam aan de brieven die hij tot 1974 naar een aantal kranten stuurde, waarin de afzender zichzelf Zodiac noemde.

De brieven openden doorgaans met de zin "This is the Zodiac speaking" en waren ondertekend met een kruis door een cirkel, het zogenaamde Zodiac-teken, waarachter het aantal geclaimde slachtoffers werd vermeld. Om de politie uit te dagen, vermeldde de moordenaar in elke brief ook SFPD = 0. SFPD staat voor San Francisco Police Department.

De Zodiac had het voornamelijk voorzien op paartjes die afzondering hadden opgezocht. Hoewel hij in de brieven naar de kranten beweerde 37 mensen vermoord te hebben, kunnen er niet meer dan vijf moorden met zekerheid aan hem worden toegeschreven. Twee slachtoffers overleefden een moordaanslag.

Slachtoffers[bewerken | brontekst bewerken]

De moorden en moordaanslagen op de volgende personen zijn volgens de politie aan de Zodiac Killer toe te rekenen:

  • David Arthur Faraday, 17 jaar, en Betty Lou Jensen, 16 jaar: Zij werden doodgeschoten op 20 december 1968 op de Lake Herman Road net binnen de gemeentegrens van Benicia.
  • Michael Renault Mageau, 19 jaar, en Darlene Elizabeth Ferrin, 22 jaar: Zij werden op een identieke manier neergeschoten op 5 juli 1969 op de parkeerplaats van de Blue Rock Springs Golf Course in Vallejo. Darlene overleed in de ambulance op weg naar het Kaiser Foundation Hospital, Michael overleefde.
  • Bryan Calvin Hartnell, 20 jaar, en Cecelia Ann Shepard, 22 jaar: Zij werden neergestoken op 27 september 1969 op een eilandje dat tegenwoordig bekendstaat als "Zodiac Island" in Lake Berryessa in Napa County; Hartnell had zes steekwonden in de rug en overleefde de aanslag. Maar Shepard overleed twee dagen later in het Queen of the Valley Hospital in Napa. Zij had 10 steekwonden.
  • Paul Lee Stine, 29 jaar: Neergeschoten op 11 oktober 1969 in Presidio Heights in San Francisco. Paul Lee Stine was een taxichauffeur.

Behalve deze slachtoffers bestaan er nog een aantal moorden die misschien door de Zodiac Killer gepleegd zijn, waaronder de moorden op Ray Davis in 1962, Robert Domingos en Linda Edwards in 1963, Cheri Jo Bates in 1966 en Donna Lass in 1970.

Zodiac-brieven[bewerken | brontekst bewerken]

De Zodiac Killer stuurde tussen 1969 en 1978, tijdens het onderzoek, verschillende brieven, sommige met gecodeerde berichten. Enkele hiervan zijn nog niet ontcijferd.

In 2020 werd een gecodeerd bericht ontcijferd dat in november 1969 naar de San Francisco Chronicle was gestuurd. Er bleek onder meer in te staan: "Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met proberen mij te vangen" en "Ik ben niet bang voor de gaskamer, omdat die me alleen maar sneller naar het paradijs zal brengen, omdat ik nu genoeg slaven heb om voor me te werken."[1][2]

Datum ontvangst Ontvanger Aantal slachtoffers dat de Zodiac Killer opeist
31 juli 1969 San Francisco Chronicle
San Francisco Examiner
Vallejo Times
3
4 augustus 1969 San Francisco Examiner
13 oktober 1969 San Francisco Chronicle 5
8 november 1969 San Francisco Chronicle 7
9 november 1969 San Francisco Chronicle
20 december 1969 Melvin Belli 8
20 april 1970 San Francisco Chronicle 10
28 april 1970 San Francisco Chronicle
26 juni 1970 San Francisco Chronicle 12
24 juli 1970 San Francisco Chronicle
26 juli 1970 San Francisco Chronicle 13
5 oktober 1970 San Francisco Chronicle 13
27 oktober 1970 Paul Avery 14
13 maart 1971 Los Angeles Times 17
29 januari 1974 San Francisco Chronicle 37
14 februari 1974 San Francisco Chronicle
8 mei 1974 San Francisco Chronicle
8 juli 1974 San Francisco Chronicle
24 april 1978 San Francisco Chronicle

Politieonderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel Hartnell als Shepard was voor hun vervoer naar het ziekenhuis nog in staat om een beschrijving van de dader te geven. Maar omdat hij een masker op had, gaf dat de politie niet veel aanknopingspunten. Getuigen van de moord op Paul Stine konden een beschrijving geven van de dader waarmee een politieschets gemaakt kon worden.

De politie onderzocht de mogelijke betrokkenheid van 2500 verdachten. De voornaamste verdachte was Arthur Leigh Allen, die in 1972 door de politie werd verhoord. Er bestonden aanwijzingen die op een verband tussen Allen en de moorden leken te wijzen. Drie huiszoekingen in 1972, 1991 en 1992, onmiddellijk na de dood van Allen, leverden geen bewijs op. Een vergelijking van het handschrift van Allen, vingerafdrukken en een in 2002 uitgevoerde DNA-test met sporen van de Zodiac Killer, leverden niets op.

De identiteit van de moordenaar is tot op de dag van vandaag onbekend en het onderzoek is nooit gesloten.

Theorieën[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de moordenaar nooit is gevonden en de zaak tot de verbeelding van het grote publiek sprak, verdiepte een aanzienlijke groep (amateur)speurders zich in de zaak.

Dat leidde tot een aantal theorieën over de identiteit en werkwijze van de Zodiac Killer:

  • Er zijn mogelijk verbindingen met de groep rond Charles Manson in de persoon van Bruce Davis, een lid van de "familie Manson". Davis geldt als verdachte voor een aantal moorden die mogelijk door de Zodiac gepleegd zijn.[3]
  • Een van de andere verdachten was Theodore 'Ted' Kaczynski, de Unabomber. Een overeenkomst tussen de Zodiac en de Unabomber is het versturen van brieven met daarin raadsels opgenomen.[4]
  • Een andere theorie is dat de Zodiac Killer zijn moorden baseerde op de dierenriem of Zodiac. De dierenriem bestaat uit een cirkel die in twaalf delen is verdeeld. De moorden zijn volgens die theorie op de radialen van een cirkel rond Mount Diablo, een berg van 1173 meter hoogte, gepleegd. Op 28 april 1970 ontving de krant The Chronicle een brief van de Zodiac met een kaart waarbij Mount Diablo gemarkeerd was met het Zodiac-teken. Bij een andere gelegenheid schreef de Zodiac: "The Mt. Diablo code concerns degrees + # inches along the degrees." De locaties van een aantal moorden voldoen aan het criterium. Het probleem is dat er geen twaalf moorden aan de Zodiac toegeschreven kunnen worden. Veel van de moorden die de Zodiac Killer claimde, zijn volgens de politie niet door hem gepleegd.
  • Een andere theorie is er een die het bestaan van een seriemoordenaar ontkent: de Zodiac Killer als zodanig bestaat niet, maar is een afleidingsmanoeuvre om de gang van zaken rond twee moorden te verduisteren, die vermoedelijk met drugshandel te maken hebben. Het gaat hierbij om de moorden op Darlene Elizabeth Ferrin en Paul Lee Stine. De Zodiac begon tussen deze twee moorden brieven te sturen. De andere moorden zijn vermoedelijk door andere daders gepleegd, maar werden door de Zodiac geclaimd om de politie op een dwaalspoor te brengen. Dat zou de reden zijn dat de Zodiac nooit is gevonden, want iemand die met alle zaken in verbinding kon worden gebracht, bestond niet.

Films[bewerken | brontekst bewerken]

De Zodiac Killer was de inspiratiebron voor een aantal films:

Latere verdachten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 beweerde een zekere Dennis Kaufman dat zijn stiefvader Jack Tarrance de beruchte Zodiac Killer moest zijn. Hij stuurde verscheidene brieven en zelfs een capuchon die leek op die van de Zodiac Killer naar de FBI. DNA wees echter uit dat Tarrance onmogelijk de Zodiac Killer was.

In 2009 beweerde een gepensioneerde advocaat Robert Tarbox dat hij in de vroege jaren 70 een huurling zijn kantoor binnen kreeg die beweerde de Zodiac Killer te zijn. De man die momenteel een baantje had in de zeevaart beschreef in uitvoerige lijnen hoe hij de moorden had gepleegd en dat had Tarbox overtuigd dat hij de enige echte was. De man zei dat hij probeerde zichzelf te stoppen van zijn moorddadige psychoses, maar kwam daarna nooit meer bij Tarbox terug. Zijn verklaring waarom hij dertig jaar met dit verhaal wachtte was dat hij de naam van Arthur Leigh Allen als de hoofdverdachte wil zuiveren. Robert Graysmith, de schrijver van verscheidene boeken over de Zodiac-moorden, zei dat hij het verhaal van Tarbox enigszins plausibel acht.

In hetzelfde jaar zond MysteryQuest van The History Channel een aflevering die uitging van een zekere Richard Gaikowski, een krantenredacteur. Gaikowski, die van 1936 tot 2004 leefde, werkte indertijd voor Good Times, een subcultureel blaadje in San Francisco. Zijn uiterlijk leek sterk op de man die Nancy Slover, een overlevend slachtoffer, zag en bovendien meent ze dat de stem van Gaikowski sterk klonk als die van de Zodiac Killer.

Gepensioneerde politierechercheur Steve Hodel beweert in zijn boek The Black Dahlia Avenger dat zijn vader George Hill Hodel, die van 1907 tot 1999 leefde, de seriemoordenaar van onder anderen Elizabeth Short was. In zijn boek suggereert Hodel dat zijn vader ook heel wel mogelijk de Zodiac Killer kon zijn, gezien zijn stijl van schrijven.

Voormalige politieagent van Californië, Lyndon Lafferty, beweerde dat de Zodiac Killer een 91-jarige inwoner van Solano County geweest moet zijn die zich voorstelde als George Russell Tucker. Samen met andere gepensioneerde politiebeambten, genaamd de Mandamus 7, ging Lafferty na waarom deze Tucker nooit door de politie is nagetrokken. Hij stierf in 2012 en hij was nooit verdacht geweest.

Tot slot kwam in februari 2014 een zekere Randy Kenney, die beweerde dat een vriend van hem in 2001 op zijn sterfbed had bekend dat hij de Zodiac Killer was. De vriend heette Louis Joseph Myers en Kenney heeft zijn verleden nagetrokken. Er zijn een aantal opvallende feiten. Myers zat op dezelfde school als de slachtoffers David Farraday en Betty Lou Jensen. Myers werkte indertijd in hetzelfde restaurant als het slachtoffer Darlene Ferrin. Myers was ook in het bezit van dezelfde legerkistjes die overeenkomen met de afdruk die bij Lake Berryessa werd gevonden. In de periode 1971-1973 waarin geen brieven van de Zodiac Killer werden ontvangen, zat Myers in militaire dienst bij de marine overzee. Kenney beweert dat Myers had gezegd dat hij jong verliefde stelletjes beschoot omdat hij zelf nooit succes had in de liefde. Hoewel rechercheurs sceptisch zijn, vinden ze het verhaal delicaat genoeg om te onderzoeken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]