Zodiac Killer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het symbool waarmee de moordenaar zijn brieven ondertekende

Zodiac Killer was de codenaam van een vermoedelijke seriemoordenaar die actief was in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969. Hij of zij dankt de naam aan de brieven die hij tot 1974 naar een aantal kranten stuurde, waarin de afzender zichzelf Zodiac noemde. In deze brieven was een aantal cryptogrammen opgenomen, waarvan er drie nooit zijn opgelost.

De brieven openden doorgaans met de zin "This is the Zodiac speaking" en waren ondertekend met een kruis door een cirkel, het zogenaamde Zodiacteken, waarachter het aantal geclaimde slachtoffers werd vermeld. Om de politie uit te dagen, vermeldde de moordenaar in elke brief ook SFPD = 0. SFPD staat voor San Francisco Police Department.

De Zodiac had het voornamelijk voorzien op paartjes die afzondering hadden opgezocht. Hoewel hij in de brieven naar de kranten claimde 37 mensen vermoord te hebben, kunnen er niet meer dan vijf moorden met zekerheid aan hem worden toegeschreven. Twee slachtoffers overleefden een moordaanslag.

De slachtoffers[bewerken]

De moorden en moordaanslagen op de volgende personen zijn volgens de politie aan de Zodiac Killer toe te rekenen:

  • David Arthur Faraday, 17 jaar en Betty Lou Jensen, 16 jaar: Zij werden doodgeschoten op 20 december 1968 op de Lake Herman Road net binnen de gemeentegrens van Benicia.
  • Michael Renault Mageau, 19 jaar, en Darlene Elizabeth Ferrin, 22 jaar: Zij werden op een identieke manier neergeschoten op 5 juli 1969 op de parkeerplaats van de Blue Rock Springs Golf Course in Vallejo. Darlene overleed in de ambulance op weg naar het Kaiser Foundation Hospital, Michael overleefde.
  • Bryan Calvin Hartnell, 20 jaar, en Cecelia Ann Shepard, 22 jaar: Zij werden neergestoken op 27 september 1969 op een eilandje dat tegenwoordig bekendstaat als "Zodiac Island" in Lake Berryessa in Napa County; Hartnell had zes steekwonden in de rug en overleefde de aanslag. Maar Shepard overleed twee dagen later in het Queen of the Valley Hospital in Napa. Zij had 10 steekwonden.
  • Paul Lee Stine, 29 jaar: neergeschoten op 11 oktober 1969 in Presidio Heights in San Francisco. Paul Lee Stine was een taxichauffeur.

Behalve deze slachtoffers bestaan er nog een aantal moorden die mogelijk door de Zodiac Killer gepleegd zijn, waaronder de moorden op Robert Domingos en Linda Edwards in 1963, Cheri Jo Bates in 1966 en Donna Lass in 1970.

Zodiac-brieven[bewerken]

De Zodiac Killer heeft ook verschillende brieven gestuurd tussen 1969 en 1978 tijdens het onderzoek. Bij deze brieven zaten ook verschillende codes waarvan er nog steeds enkele niet zijn gekraakt.[1]

Datum ontvangst Ontvanger Aantal slachtoffers die de Zodiac opeist
31 juli 1969 San Francisco Chronicle, San Francisco Examiner en de Vallejo Times 3
4 augustus 1969 San Francisco Examiner
13 oktober 1969 San Francisco Chronicle 5
8 november 1969 San Francisco Chronicle 7
9 november 1969 San Francisco Chronicle
20 december 1969 Melvin Belli 8
20 april 1970 San Francisco Chronicle 10
28 april 1970 San Francisco Chronicle
26 juni 1970 San Francisco Chronicle 12
24 juli 1970 San Francisco Chronicle
26 juli 1970 San Francisco Chronicle 13
5 oktober 1970 San Francisco Chronicle 13
27 oktober 1970 Paul Avery 14
13 maart 1971 Los Angeles Times 17
29 januari 1974 San Francisco Chronicle 37
14 februari 1974 San Francisco Chronicle
8 mei 1974 San Francisco Chronicle
8 juli 1974 San Francisco Chronicle
24 april 1978 San Francisco Chronicle

Politieonderzoek[bewerken]

Zowel Hartnell als Shepard waren voor hun vervoer naar het ziekenhuis nog in staat om een beschrijving van de dader te geven. Maar omdat hij een masker op had, gaf dat de politie niet veel aanknopingspunten. Getuigen van de moord op Paul Stine konden een beschrijving geven van de dader waarmee een politiefoto gemaakt kon worden.

De politie onderzocht de mogelijke betrokkenheid van 2500 verdachten. De voornaamste verdachte was Arthur Leigh Allen, die in 1972 door de politie werd verhoord. Er bestonden aanwijzingen die op een verband tussen Allen en de moorden leken te wijzen. Drie huiszoekingen in 1972, 1991 en 1992, onmiddellijk na de dood van Allen, leverden geen bewijs op. Een vergelijking van het handschrift van Allen, vingerafdrukken en een in 2002 uitgevoerde DNA-test met sporen van de Zodiac Killer, leverden niets op.

De identiteit van de moordenaar is tot op de dag van vandaag onbekend en het onderzoek is nooit gesloten.

Theorieën[bewerken]

Doordat de moordenaar nooit is gevonden en de zaak tot de verbeelding van het grote publiek sprak, verdiepte een aanzienlijke groep (amateur)speurders zich in de zaak.

Dat leidde tot een aantal theorieën over de identiteit en werkwijze van de Zodiac Killer:

  • Er zijn mogelijk verbindingen met de groep rond Charles Manson in de persoon van Bruce Davis, een lid van de "familie Manson". Davis geldt als verdachte voor een aantal moorden die mogelijk door de Zodiac gepleegd zijn.[2]
  • Een van de andere verdachten was Theodore 'Ted' Kaczynski, de Unabomber. Een overeenkomst tussen de Zodiac en de Unabomber is het versturen van brieven met daarin raadsels opgenomen.[3]
Zodiac
  • Een andere theorie is dat de Zodiac killer zijn moorden baseerde op de dierenriem of Zodiac. De dierenriem bestaat uit een cirkel die in twaalf delen is verdeeld. De moorden zijn volgens die theorie op de radialen van een cirkel rond Mount Diablo, een berg van 1173 meter hoogte, gepleegd. Op 28 april 1970 ontving de krant The Chronicle een brief van de Zodiac met een kaart waarbij Mount Diablo gemarkeerd was met het Zodiacteken. Bij een andere gelegenheid schreef de Zodiac: "The Mt. Diablo code concerns degrees + # inches along the degrees." De locaties van een aantal moorden voldoen aan het criterium. Probleem is dat er geen twaalf moorden aan de Zodiac toegeschreven kunnen worden. Veel van de moorden die de Zodiac Killer claimde, zijn volgens de politie niet door hem gepleegd.
Mt. Diablo in Californië
  • Een andere theorie is er een die het bestaan van een seriemoordenaar ontkent: de Zodiac-killer als zodanig bestaat niet, maar is een afleidingsmanoeuvre om de gang van zaken rond twee moorden te verduisteren, die vermoedelijk met drugshandel te maken hebben. Het gaat hierbij om de moorden op Darlene Elizabeth Ferrin en Paul Lee Stine. De Zodiac begon tussen deze twee moorden brieven te sturen. De andere moorden zijn vermoedelijk door andere daders gepleegd, maar werden door de Zodiac geclaimd om de politie op een dwaalspoor te brengen. Dat zou de reden zijn dat de Zodiac nooit is gevonden, want iemand die met alle zaken in verbinding kon worden gebracht, bestond niet.

Film[bewerken]

De Zodiac Killer was de inspiratiebron voor een aantal films.

1rightarrow blue.svg Zie ook Zodiac (film)

Externe links[bewerken]