Zoo van Fort-Mardijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zoo van Fort-Mardijk (voluit: Parc Zoologique Fort-Mardyck Dunkerque Grand Littoral) is een dierentuin in de tot de gemeente Duinkerke behorende plaats Fort-Mardijk.

Geschiedenis[bewerken]

In 1959 werd een gemeentelijke speeltuin aangelegd in het hart van de plaats. Er kwamen ook enkele dierenverblijven om de aantrekkelijkheid voor de bezoekers te vergroten. Niet alleen door giften maar ook door vangsten van de douane kwamen er allerlei dieren bij zoals zebra's, kangoeroes en beren. Een vereniging Amis du Zoo werd in 1967 opgericht om een en ander te ondersteunen, inclusief een bar en een winkeltje.

In 1998 kwamen er strenge regels voor dierentuinen en speeltuinen, wat professioneler beheer vereiste, waarop het Stadsgewest Duinkerke het beheer overnam. Er volgde een periode van modernisering, waartoe van 2000-2005 de poorten moesten worden gesloten om het dierentuintje tot een volwaardige dierentuin te laten uitgroeien. Gekozen werd voor het thema: Europese fauna. Een exotische afdeling is aanwezig om dieren op te vangen die door de douane in beslag werden genomen.