Zsolt Semjén

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Het artikel bevat namelijk weinig tot geen interne links. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Zsolt Semjén
Zsolt Semjén
Geboren 8 augustus 1962
Geboorteplaats Boedapest
Land Vlag van Hongarije Hongarije
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Semjén Zsolt (Boedapest, 8 augustus 1962) Hongaars theoloog, socioloog en politicus.

Zsolt Semjén was gedeputeerde eerste minister en minister zonder portefeuille, verantwoordelijk voor de nationale politiek sinds 2010. Hij was voorzitter van Fidesz (Christelijke Democratische Partij) sinds 2003.

Hij groeide op in Boedapest, waar hij in 1981 afstudeerde aan de middelbare school. Van 1981 tot 1984 werkte hij in de kleine industrieproductiemaatschappij in Boedapest. Hij verkreeg een graad in theologie in 1990 aan de Rooms-Katholieke Theologische Academie in Piliscsaba, ten noordwesten van Boedapest, en een graad in sociologie aan de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest in 1992.

Hij werd verkozen in de Nationale Vergadering als vertegenwoordiger van de Christen-democratische Volkspartij (KDNP) in 1994. Verliet de KDNP na het partijschisma in 1997 en trad toe tot de caucus van het Hongaarse Democratische Forum (MDF) na zijn verplichte halfjaar als onafhankelijk lid.

Verkreeg de titel Ph.D. in theologie in 1997 aan het Péter Pázmány rooms-katholieke theologisch instituut, instituut dat de rooms-katholieke theologische academie verving. Verkozen in de Nationale Assemblee in 1998 als MDF-kandidaat. Diende als assistent-staatssecretaris op het ministerie van Nationaal Cultureel Erfgoed tijdens de eerste Orbán-regering, 1998-2002. Verkozen in de nationale assemblee als gezamenlijke Fidesz-MDF-vertegenwoordiger in 2002, zittend bij de Fidesz-caucus. Gekozen in de Nationale Assemblee, onderdeel van de Fidesz-christen-democratische Volkspartij-alliantie in 2006, 2010, 2014 en 2018, zittend bij de KDNP-caucus tijdens alle vier de parlementaire cycli.

Diende als hoofd van de Caucus van de Nationale Assemblee van de KDNP tijdens de parlementaire cyclus 2006-2010.

Opmerkelijke citaat:

"Kleine, hoewel luide belangengroepen, willen gewoon de wereld dwingen, een volgens mij onmogelijk concept. Het is een natuurlijk gegeven dat er mannen en vrouwen zijn. Bijgevolg is de natuurlijke orde van het gezin de geëngageerde relatie tussen een man en een vrouw. Als men deze natuurlijke orde, welke overigens al bestaat volgens christelijke en Romeinse wetten, begint te relativeren, dan is het grootste probleem dat er geen einde aan komt. Als twee mannen trouwen, waarom dan niet drie? En op welke grond zal men bigamie dan bestraffen? Wat is het einde hiervan? Een afwijking is het en dan kan er toch geen huwelijk zijn?
  • "21 juni 2014, tijdens een interview met de pro-overheidszender Hír TV