Zuidersingel 53-55 (Assen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zuidersingel 53-55 (Assen)
Aanzicht in 2013
Locatie
Locatie Zuidersingel 53-55, Assen
Adres Zuidersingel 53-55Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 34′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 1881
Bouwinfo
Architect D.J. Jordens
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Detailkaart
Zuidersingel 53-55 (Assen-centrum)
Zuidersingel 53-55
Lijst van gemeentelijke monumenten in Assen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het woonhuis aan de Zuidersingel 53 in de Nederlandse stad Assen is een gemeentelijk monument.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het in 1880 door ir. D.J. Jordens in eigen beheer gebouwde en ontworpen woonhuis is van het type herenhuis. Het is in 1929 verbouwd tot kantoor van de gemeenteontvanger. Bij deze verbouwing werd er een overdekte gang en aanbouwen aan het pand toegevoegd. Anno 2023 is het weer een woonhuis. Het huis maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken huis heeft een verdieping onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. De vier-assige voorgevel is voorzien van een gepleisterde plint met granito structuur en gevelopeningen met afgeronde bovenhoeken en T-vensters op de verdieping. De entree is samengesteld uit een boven een hardstenen drempel staande originele pseudo vleugeldeur met stolpnaald, gietijzeren raamijzers, geprofileerd kalf met eierlijst en bovenlicht. Het entablement wordt begrensd door een geprofileerde gootlijst. De brede, uit het voorste dakschild stekende dakkapel is niet origineel. De linker gevel bevat slechts één achtruitsvenster onder strek op de verdieping. De achtergevel is voorzien van diverse gevelopeningen en een verdiepingloze uitbouw onder plat dak. De opgemetselde dakkapel heeft een plat dak. Tegen de rechter zijgevel, die is voorzien van staafankers, staat een schuin de achtertuin in stekende, aanvankelijk in 1929 toegevoegde, maar inmiddels geheel vernieuwde aanbouw met verdieping onder plat dak.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is een gemeentelijk monument. Het huis is een karakteristieke representant van een laat negentiende-eeuws herenhuis en heeft derhalve enige architectuurhistorische waarde, maar omdat het een onderdeel is van de negentiende en vroeg-twintigste bebouwing Zuidersingel heeft het vooral ensemblewaarde.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]