Zwaaispits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2013 om 13:35. (Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q233094)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een zwaaispits, met ernaast een duimstok voor de maatvoering

Een zwaaispits, door molenaars ook wel bilhamer genoemd, is een hamer van 2 tot 3 kilo, met aan de twee slaguiteinden een spitse punt. De naam is waarschijnlijk een verbastering van het Duitse Zweispitz, wat tweespits betekent.[1]

Gebruik

De zwaaispits werd gebruikt door steenhouwers om ruwe blokken steen snel grof op maat te hakken en om grote hoeveelheden steen te verwijderen bij het voorhakken van een oppervlak. Het gebruik is te vergelijken met het hakken met de vuist en de puntbeitel. Het gereedschap stamt uit de Middeleeuwen en werd gebruikt in zachtere steensoorten zoals zandsteen en kalksteen, maar ook wel in blauwe hardsteen en marmer.[2]

De zwaaispits wordt met beide handen vastgehouden vanwege het gewicht en voor een goede sturing.

Het gereedschap is in Nederland en België in gebruik geweest tot ongeveer de Tweede Wereldoorlog, daarna is het snel verdrongen door de opkomst van de steenzaagmachine.

Molenstenen

De zwaaispits wordt door molenaars bilhamer genoemd. Het gereedschap wordt door hen gebruikt om molenstenen van een nieuw maaloppervlak te voorzien (het scherpsel), hetgeen billen wordt genoemd.

Fotogalerij

Zie ook