Dadawa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dadawa
Dadawa tijdens een optreden op de afsluitceremonie van de Oost-Aziatische Spelen van 2009
Algemene informatie
Volledige naam Zhu Zheqin
Bijnaam Chinese Enya
Geboren 15 juli 1968Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats GuangzhouBewerken op Wikidata
Land Volksrepubliek China
Werk
Jaren actief 1992 – heden
Genre(s) popmuziek
Beroep zangeres
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dadawa (artiestennaam van Zhu Zheqin (朱哲琴)) is een Chinees zangeres en songwriter. Ze staat informeel ook wel bekend als de Chinese Enya[1] en China’s Ry Cooder vanwege haar gebruik van wereldmuziek in haar optredens.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dadawa werd geboren in Kanton. Ze heeft voor al haar albums samengewerkt met componist/producer He Xuntian. In 1994 reisden He Xuntian en Dadawa naar Tibet om onderzoek te doen naar Tibetaanse cultuur en geloof voor haar album Sister Drum. Dit album werd een internationaal succes, waarmee ze de eerste hedendaagse Chinese zangeres was wier muziek internationaal werd uitgebracht.

Dadawa heeft een reputatie opgebouwd als wereldreiziger en avonturier, waarbij ze wereldwijd kennis en ervaring opdoet over andere culturen. Ze houdt zich naast zingen ook bezig met journalistiek. Zo presenteerde ze de Chinese documentaireserie Into Africa.

Ze won een Aziatische MTV Award voor haar bijdragen aan Aziatische muziek.

In augustus 2006 bracht ze haar album Seven Days uit. Dit album was meer in de trant van traditioneel Chinese volksliederen. Ze werd voor het album in 2007 genomineerd voor een BBC World Music Award. Datzelfde jaar won ze de Tom.com award voor meest invloedrijke vrouw in Chinese muziek.

In januari 2009 werd Dadawa benoemd tot ambassadeur van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, waarbij ze zich vooral zal richten op het behoud van etnische muziek en kunst.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werkte ook mee aan enkele nummers van He Xuntians albums Paramita (波罗密多) (2002) en Tathagata (2008) .