Beeldrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deo Cantemus, DVD opname mei 2010 in Rotterdam, met op de achtergrond de Erasmusbrug

Het beeldrecht is een bijzondere benaming van het auteursrecht waarin de maker van een afgebeeld kunstwerk of object publicatie van een afbeelding van zijn werk kan verhinderen. Als zodanig is het vergelijkbaar met het portretrecht ook al is beeldrecht zelf geen juridische term.

In Nederland int Stichting Pictoright, voorheen bekend als Stichting Beeldrecht, vergoedingen voor het gebruik van beeldmateriaal dat is gemaakt door aangesloten kunstenaars.

In België is door de Vlaamse overheid in 1999 het Reproductiefonds Vlaamse Musea[1] opgezet, mede om een kenniscentrum inzake beeldrechten en beeldverwerking uit te bouwen.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Een voorbeeld van het begrip beeldrecht is de architect Ben van Berkel van de Erasmusbrug in Rotterdam, die niet wil dat foto's van de door hem ontworpen brug gebruikt worden in reclame uitingen en andere commerciële publicaties. Het maken van een foto waarop de brug niet het hoofdonderwerp is of voor privégebruik is wel toegestaan (panoramarecht). Wat wel of niet geoorloofd is zal bij twijfelgevallen door de rechter bepaald moeten worden.