Pictoright

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pictoright
Pictoright in Amsterdam
Personen
Voorzitter Bart Drenth
Directeur Vincent van den Eijnde
Overig
Lid van Confédération Internationale des Sociétés d'Auteurs et Compositeurs
Website

Pictoright is een Nederlandse collectieve beheersorganisatie voor auteursrechten van aangesloten illustratoren, grafisch vormgevers, fotografen en beeldend kunstenaars. Ook erfgenamen kunnen zich als rechthebbende aansluiten.

Bij Stichting Pictoright zijn in 2016 2250 met name autonoom werkende kunstenaars aangesloten voor de behartiging van hun individuele auteursrechten. 2200 kunstenaars hebben een overeenkomst voor hun volgrecht.[1] Tot slot verdeelt Pictoright ook collectieve vergoedingen waaronder leenrecht.

Als een maker zich aansluit bij Pictoright machtigt deze de organisatie exclusief om de auteursrechten van zijn of haar werk uit te oefenen. Dat betekent dat voor het gebruik van een werk van de aangesloten kunstenaar eerst schriftelijke toestemming van Pictoright moet zijn verkregen.[2]

Pictoright is lid van Confédération Internationale des Sociétés d'Auteurs et Compositeurs waar zusterorganisaties buiten Nederland bij zijn aangesloten en waarvan zij 50.000 individuele aangesloten kunstenaars in Nederland vertegenwoordigt. Pictoright is gevestigd in Amsterdam. Voorzitter van Pictoright is Bart Drenth.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Pictoright ontstond in 2008 door een fusie van de stichting Beeldrecht, stichting Visuelen en de organisatie voor vormgevers Scrio. Ook Burafo, de auteursrechtorganisatie voor fotografen, besloot zijn collectieve rechten bij de nieuwe organisatie onder te brengen.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

  • SABAM (Belgische zusterorganisatie)
  • Buma/Stemra (Nederlandse organisatie voor muziekrechten)

Externe link[bewerken | bron bewerken]