't Woudt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
't Woudt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van 't Woudt
(Details)
't Woudt
't Woudt
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Midden-Delfland Midden-Delfland
Coördinaten 51° 60′ NB, 4° 18′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 36[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Plattegrond van deze plaats
't Woudt op een kaart uit 1712
't Woudt en Hof van Delft circa 1870
Grotere versie hier

't Woudt is een kerkdorp in de gemeente Midden-Delfland, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt tussen Den Hoorn en De Lier.

Het dorp, dat vaak omschreven wordt als schilderachtig dorpje tussen de weilanden, wordt reeds in 1277 genoemd. Het is een klein dorp dat bestaat uit een laatgotisch kerkje, een paar boerderijen, enkele huizen, een herberg/café, een pastorie en een kosterswoning. In 2006 woonden er 36 mensen.

Het gehele dorp is beschermd dorpsgezicht. De omgeving van 't Woudt leent zich zeer goed voor fiets-, wandel- en skatetochten.

't Woudt is bereikbaar door op de A4 de afslag De Lier te nemen en de borden De Lier te volgen. Men komt dan terecht op de Woudseweg (N223). Als men na anderhalve kilometer op die weg rechts afslaat komt men op een voor auto's doodlopende weg die de Woudse polder inloopt. Na 1 kilometer over deze weg rijdt men 't Woudt in.

Geschiedenis[bewerken]

In 1277 gaf Floris V de parochianen van 't Woudt het recht om de eigen pastoor voor te dragen. Dit was een belangrijk voorrecht dat maar zelden werd verleend. 't Woudt telde in 1561 twee boerderijen, negen kleine huisjes, een herberg, een pastorie en een kosterswoning. Het unieke is, dat dit aantal in de loop der tijden nauwelijks is veranderd. Op oude kaarten is te zien dat het patroon van de bebouwing tot op de dag van vandaag gelijk is gebleven.

't Woudt had ook een school, die zo'n goede naam had, dat niet alleen de Woudtse jongeren, maar ook kinderen van elders er naar toe kwamen. Het achterhuis van de huidige kosterswoning deed tot 1874 dienst als school.

't Woud werd op 1 januari 1812 opgericht als zelfstandige gemeente onder toevoeging van de Bataafse gemeenten Groeneveld, Hoog- en Woud-Harnasch en een gedeelte van Hof van Delft. Op 1 april 1817 werden deze toevoegingen ongedaan gemaakt en werd de gemeente 't Woud opgeheven en weer opgedeeld over deze drie gemeenten.

Literatuur[bewerken]

  • Jacques Moerman, 't Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland.
  • A.J. Cornelisse en G.C. de Vries, Van dorp tot buurtschap. De geschiedenis van 't Woudt tussen 1850 en 1940, gepubliceerd in het regionaal-historisch tijdschrift Holland, onder de titel De bittere nasmaak van de groei, 19e jaargang, nummer 2, april 1987, pp. 65-82.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties