AGM-28 Hound Dog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
North American AGM-28 Hound Dog.
AGM-28 gemonteerd voor inzet.

De North American GAM-77 (later AGM-28 Hound Dog) was de eerste offensieve raketbewapening van de bommenwerpers van het Amerikaanse Strategic Air Command (SAC). Het was de eerste tijdens te vlucht te lanceren raket die als USAF hoofdbewapening diende en hij werd meegevoerd onder de vleugels van de B-52 Stratofortress bommenwerpers. Het wapen kreeg zijn naam door het in die tijd zeer populaire lied van Elvis Presley "You Ain't Nothing But a Hound Dog."

De B-52 missie bestond uit het aanvallen en vernietigen van de vijandelijke Russische luchtverdediging zoals vliegbases, communicatiecentra en raketafweer eenheden zodat andere bommenwerpers hun doelen gemakkelijker konden uitschakelen.

De laatste raket van dit type werd na 13 jaar operationele dienst in 1975 uitgefaseerd; 3 jaar later waren ze, op enkele exemplaren na, vernietigd. Er waren 750 stuks bij de USAF operationeel.

Technische specificaties AGM-28 Hound Dog
Lengte 13m
Grootte van de vinnen 3,66m
Diameter 0,75m
Gewicht 4500 kg
Motor Pratt & Whitney J52-P-3 turbojet
Brandstof vloeibaar
Totaal afgeleverd 750 stuks
Maximumsnelheid mach 2,1
Bereik 1100 km
Lading W-28 thermonucleair, 1,1 megaton

Geschiedenis[bewerken]

In 1956 besloot de USAF dat alle nieuwe B-52 Stratofortress bommenwerpers moesten worden voorzien van de optie voor het gebruik van een standoff nucleaire lange afstandsraket. Hiermee zou het directe overvliegen van zwaar verdedigde gebieden zo veel mogelijk worden vermeden en werd het aanvalsrisico eveneens verminderd.

In 1957 stond dit project bekend onder Wapensysteem 131B. Het ontwerp van de firma North American werd in 1957 verkozen onder de aanduiding GAM-77.

De eerste vrije vlucht van een XGAM-77 Hound Dog prototype was in 1958 en de eerste volledig geleide vlucht in 1959.

De GAM-77 Hound Dog raket werd vanaf de productielijn in 1959 operationeel verklaard. Dat dit allemaal nogal snel verliep was te wijten aan het feit dat er voornamelijk van reeds bestaande componenten gebruik werd gemaakt. De canard/delta lay-out van het airframe was al bekend uit de experimentele North American X-10 en XMS-64 Navaho toestellen. Slechts de Pratt & Whitney J52 motor en de in het wapen gemonteerde W-28 waterstofbom als springkop waren nieuwe ontwikkelingen.

De GAM-77 was een door een turbojet aangedreven in de vlucht te lanceren kruisraket. Als inzetmiddel fungeerde de B-52G/H Stratofortress. Deze toestellen waren in staat om elk 2 Hound Dogs onder de vleugels te vervoeren.

De Hound Dog had zijn eigen traagheidsnavigatie systeem dat voor de lancering continu van de nieuwste gegevens werd voorzien door de Kollsman KS-120 astrotrackers die in de lanceerpylons waren gemonteerd. Dit navigatiesysteem kon ook door de bemanning van de B-52 zelf worden gebruikt als hun eigen systeem om de een of andere reden was beschadigd of niet meer werkte.

De Pratt & Whitney J52 raketmotor verbruikte dezelfde vloeibare brandstof als de motoren van de B-52; daarom werd de Hound Dog altijd leeg onder een B-52 gehangen en pas na het opstijgen vanuit de tanks van de bommenwerper gevuld. De B-52 zelf werd tijdens een missie een of meerdere keren in de vlucht van nieuwe brandstof voorzien.

Vanaf juni 1963 werden de GAM-77 en GAM-77A aangeduid als de AGM-28A en AGM-28B. Oorspronkelijk zou de Hound Dog medio jaren ’60 van de 20e eeuw worden vervangen door de AGM-48 Skybolt ALBM (Air-Launched Ballistic Missile). Dit werd echter afgekeurd door het Amerikaans Congres en de AGM-28’s bleven daardoor nog 10 jaar extra in dienst totdat zij tenslotte werden opgevolgd door de nieuwe Boeing AGM-69A SRAM.

Bronvermelding[bewerken]

  • James N. Gibson: "Nuclear Weapons of the United States", Schiffer Publishing Ltd, 1996
  • Bill Gunston: "The Illustrated Encyclopedia of Rockets and Missiles", Salamander Books Ltd, 1979
  • Dennis R. Jenkins, Brian Rogers: "Boeing B-52G/H Stratofortress", Aerofax, 1990
  • Nuclearweaponarchive.org

Externe links[bewerken]