Aartsbisdom Galveston-Houston

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Archdiocese of Galveston-Houston
Wapen
Basisgegevens
Aartsbisschop Daniel DiNardo
Parochies 146
Oppervlakte 23.257 km²
Bevolking 6.661.600 (2019)
Katholieken 1.804.100 (2019)
Website https://www.archgh.org
Portaal  Portaalicoon   Christendom
De Heilig Hartkathedraal van Houston
De kathedrale basiliek St. Mary van Galveston

Het aartsbisdom Galveston-Houston (Latijn: Archidioecesis Galvestoniensis–Houstoniensis; Engels: Archdiocese of Galveston-Houston) is een metropolitaan aartsbisdom van de Rooms-Katholieke Kerk in de Amerikaanse staat Texas. De zetel van het aartsbisdom is in de stad Houston. De aartsbisschop van Galveston-Houston is metropoliet van de kerkprovincie Galveston-Houston. De kerkprovincie omvat het oosten van de staat Texas en bestaat uit de volgende suffragane bisdommen:

Het aartsbisdom heeft een oppervlakte van 23.257 km² en telde in 2019 146 parochies. In dat jaar telde het 6.661.600 inwoners waarvan 27,1% katholiek was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al vroeg in de 16e eeuw waren Spaanse missionarissen actief in het huidige Texas vanuit Mexico. Het ging voornamelijk om franciscanen. Maar deze missies waren weinig succesvol en waren tegen de 17e eeuw grotendeels opgegeven. Een nieuw elan kwam er in 1684 toen de Spanjaarden in Mexico vernamen dat de Fransen onder La Salle een kolonie hadden gesticht nabij het huidige Corpus Christi. In 1689 bereikten de Spaanse generaal Alonso de León vergezeld door de franciscaan Damián Massenet de plaats van deze kolonie, Fort Saint-Louis, maar vonden deze verlaten. Massenet bouwde in 1690 een eerste missiepost, San Francisco de los Tejas, en enkele maanden later een tweede, Santísimo Nombre de María. De bekering van de Nabedache-indianen liep echter niet zoals gepland en tegen 1693 waren beide missieposten verlaten.

Aan het begin van de 18e eeuw werd een nieuwe poging gedaan om missieposten op te zetten in Oost-Texas. In 1718 werd de missiepost van San Antonio de Valero gesticht, die uitgroeide tot de stad San Antonio.[1]

In 1839, na de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd de apostolische prefectuur Texas opgericht met als bisschopszetel Galveston, en dat werd in 1841 een apostolisch vicariaat. Het bisdom Galveston werd opgericht in 1847. Aanvankelijk maakte het bisdom deel uit van de kerkprovincie New Orleans, maar vanaf 1926 viel het onder het aartsbisdom San Antonio. In 1959 wijzigde de naam in Galveston-Houston en zetelde de bisschop voortaan feitelijk in Houston. In 2004 werd het bisdom verheven tot een aartsbisdom.

Het aartsbisdom gaf in 2019 een lijst vrij van 42 priesters, de meesten al overleden, tegen wie geloofwaardige klachten van seksueel misbruik van minderjarigen werden ingediend.[2]

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Bisschop[bewerken | brontekst bewerken]

Aartsbisschop[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Galveston-Houston van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.